Jászkunság

2022.04.12. 10:51

Érkeznek a gólyák, az aszályos idő nekik sem kedvez

Folyamatosan térnek vissza a gólyák a megyébe. A szakember szerint ebben az időszakban már nagyon időszerű, idén kissé késve jönnek a kedvelt madarak.

Rimóczi Ágnes

A képet Rimóczi Árpád madarász készítette a nagykörűi tiszai komplejárónál

Meglátásom szerint a megszokotthoz képest néhány napot késnek, de természetesen folyamatosan érkeznek a fehér gólyák megyeszerte. Várhatóan a napokban még sok visszatér majd – mondta el érdeklődésünkre Pálinkás Csaba. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportjának elnöke hozzátette: a fehér gólyák mellett a fekete gólyák is itt vannak már, utóbbiak ráadásul ősszel később kelnek útra, ilyenkor pedig korábban érkeznek.– A fehér gólyák fészkelő állománya jelenleg országosan nagyjából négyezerötszáz párra tehető, de az ország folyamatos „kiszáradása”, vagyis az aszályos időszakok miatt – sok más vizekhez köthető fajjal együtt – hosszú távon nem jók a gólyák kilátásai. Őszintén remélem, hogy nem igazolódik be ez a negatív jövőkép – tette hozzá Pálinkás Csaba.

Címkék#gólya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában