Galériával és videóval

2022.04.06. 17:30

Fegyvert ragadtak a szolnoki pedagógusok, honvédelmi ismereteket taníthatnak

Két hétig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison készítették fel a Honvéd Kadét Programra jelentkezett oktatási intézmények azon pedagógusait és oktatóit, akik a honvédelmi alapismeretek tantárgyat fogják tanítani saját iskolájukban.

Mészáros Géza

Fotó: Nagy Balázs

A továbbképzés célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a honvédelmi alapismeretek tantárgy tanításához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani ismereteket. A Honvédelmi Minisztérium által finanszírozott és a Magyar Honvédség vezette felkészítés során a pedagógusok olyan szinten ismerik meg a hadtörténelem, a lőelmélet, a haditechnikai ismeretek, az egészségügyi ismeretek, a térkép- és tereptan, az általános katonai ismeretek és a hadijog alapjait, hogy maguk is képesek legyenek tanítani e témaköröket.

 

– Iskolánk tavaly szeptemberben kötött szerződést a Honvédelmi Minisztériummal – szólaltattuk meg Csiderné László Csillát, a Magiszter Középiskola Fényes Adolf Szolnoki Tagintézményének igazgatóját, földrajz, rajz szakos tanárát, aki ezúttal a Honvéd Kadét Program továbbképzésének hallgatójaként teljes menetfelszerelésben, fegyverrel felvértezve nyilatkozott hírportálunkat.

Iskolavezetőként példamutató kívántam lenni, s először teljesíteni a pedagógusokra vonatkozó képzési lehetőséget. Családom először meglepődött a döntésemen, miszerint két hétre bevonulok a laktanyába, s harci díszbe öltözök, de hamar megértették a szándékomat, és támogattak

– magyarázta elhatározását az igazgató asszony.

 

– Az én családomban vannak hivatásos és önkéntes katonák is, de magam is a mintaadás és az élen járás okán jelentkeztem a továbbképzésre – válaszolt érdeklődésünkre Riegelman Zsolt, a Baranya Megyei SZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. 

– Mindazonáltal az ifjúság rendre való nevelése érdekében kívántam szakmai fogásokat elsajátítani ezen a tanfolyamon, ami sikerült is. Kamatoztatni fogom az intézményünkben, illetve ösztönzöm kollégáimat arra, hogy ők is jelentkezzenek a következő képzésre – hangoztatta Riegelman Zsolt.

 

– A Honvéd Kadét Program a középiskolában folyó, a hazafias- és általános honvédelmi nevelés tartalmi elemeit kiegészítő rendszer, amelyben a tanórai és szabadidős elemek egymásra épülve, egymást erősítve fejtik ki hatásukat, és teljesítik a nevelési és felkészítési célokat – mondta el hírportálunknak Lukács Róbert alezredes kiképzési főnök.

A tanórákon a tanulók megismerhetik és elsajátíthatják Magyarország biztonság- és szövetségi politikájának jellemzőit, a honvédelemmel összefüggő szabályokat, a Magyar Honvédség felépítését, technikai eszközeinek jellemzőit és feladatrendszerét, a katonai értékek és hagyományok alapjait.

– Ezen ismeretekkel kialakul és folyamatosan erősödik a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségük. Emellett sok olyan, a mindennapi életben is alkalmazható ismereteket szerezhetnek, mint a terepen történő tájékozódás, a túlélés és menedéképítés, az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapjai – hangsúlyozta.

 

– Elméleti tudásukat gyakorlati elemek is gazdagítják: tapasztalatot és tudást szereznek elsősegélynyújtás, tájékozódás, túlélési és táborozástechnikai ismeretek, valamint az alaki ismeretek gyakorlati alkalmazásában és oktatásában is. Mindemellett szintén fontos célkitűzés, hogy a képzésnek köszönhetően a pedagógusok képesek legyenek a középiskolás korosztály élményszerű hazafias és honvédelmi nevelésére – tette hozzá az alezredes.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a mostani a tizenkilencedik továbbképzés. Az országban kizárólagosan ez a helyőrség szervezi és bonyolítja le a Honvéd Kadét Programot. A 120 órás továbbképzés két részből áll: egy 40 órás elméleti, illetve 80 órás gyakorlati ismeretszerzésből. Jelenleg huszonegy pedagógus kap oklevelet a sikeres vizsgájuk után. Velük együtt összesen 239-en oktathatnak az ország tanintézményeiben honvédelmi alapismeretek tantárgyat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában