Tavaszodik

2022.04.15. 15:14

Ismét virágba borult a magnóliafa a Tiszakürti Arborétumban

A tavasz a kikelet ideje, a növények bimbóba borulnak, míg néhány közülük alig ébredezik áprilisban, addig a magnólia már virágjaival díszeleg. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Tiszakürti Arborétumában található liliomfa évről évre különleges pompával csalogatja a vendégeket. A terület minden évszakban más arcát mutatja, a sétálni vágyók húsvét hétfőn is felkereshetik az arborétumot.

P. Pusztai Nóra

Torkosné Egervári Ilona látogatásszervező a magnólia jellegzetes virágát mutatja. Képeink a Tiszakürti Arborétum különleges növényei közül örökítettek meg néhányat Fotó: Nagy Balázs

Tavasszal a természet ébred, virágba borul. Az őszi lombelszíneződés időszaka mellett a színes virágok megjelenése is sokakat vonz a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Tiszakürti Arborétumába.

Az enyhébb napokon már decemberben, január elején megkezdődik a téltemetők virágzása, sorra bújnak ki a hagymás növények, ilyenkor húsvét tájt egyebek mellett nárciszok színesítik a kertet – tudtuk meg Tálas Lászlótól, a Tiszakürti Arborétum vezetőjétől.
A cserjék és fák így az illatos (lant) lonc, a magnólia és az első japán cseresznyék is megmutatják magukat. Korai levelek zöldülnek a fákon, ha marad a napsütéses, jó idő, akkor napokon belül minden zöld lesz.

Fotó: Nagy Balázs

A gyűjteményünk sokszínűséget mutat. Más mérsékeltövi növényekből is ízelítőt kaphat a látogatónk, a liliomfa például igen népszerű, bár a kertészeteknek köszönhetően nem olyan ritka, mint korábban, mégis egzotikusnak tekinthető, az emberek szeretik – részletezte.

Hozzátette: a sok külhoni faj mellett a legnagyobb értéket az őshonos tölgyesek képviselik.

Lassan a nagy virágos növények is díszbe borulnak. A cserjék, fák hosszú ideig nyílnak, illatfelhővel borítják be az egész arborétumot.
– A tavaszi időszak májusig, a rododendron virágzásáig tart, ez a faj sem ismert igazán az Alföldön, nagyobb gyűjtemények inkább a Dunántúlon vannak – magyarázta a különlegességről Tálas László.

Fotó: Nagy Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában