Elismerés

2022.04.05. 13:55

Jászberény kiválóságait díjazták az ünnepségen

Az országgyűlési választások miatt idén nem rendezték meg a Város Napja hagyományőrző és kulturális programsorozatot április 3-án Jászberényben. A városi kitüntetések és elismerések díjátadó ünnepségét viszont egy nappal korábban, a Lehel Film-Színházban megtartották.

Illés Anita

Az idei elismeréseket a Lehel Film-Színházban rendezett ünnepségen vehették át a díjazottak Fotó: Pesti József

A Jászság fővárosa néhány napra fontos helyszíne lett az 1848/49-es szabadságharcban a tavaszi hadjárat eseményeinek. Április 3-án a városban tanácskozott Görgei Artúr vezetésével a haditanács, majd másnap 23 ezer magyar honvéd indult el Jászberényből a tápióbicskei csatatérre. Évről évre e jeles napon ünneplik a város napját, melyen felidézik a történelmi pillanatokat. Immáron 2012 óta az ünnephez kapcsolódva adják át a legfontosabb jászberényi elismeréseket

 

A Lehel Film-Színházban április 2-án rendezett díjátadó gálán Baráth Károly fényképészmester, a város 2021-ben megválasztott díszpolgára mondott ünnepi köszöntőt, majd Budai Lóránt polgármester átadta az idei kitüntetéseket, városi elismeréseket. 

 

A képviselő-testület döntése alapján a város díszpolgára címet adományozták Bolla János nyugdíjas agrármérnök, emeritus jászkapitány részére a Jászság lovas hagyományainak ápolásában vállalt meghatározó szerepe, a város- és természetvédelem területén kifejtett tevékenysége, hagyományőrző munkája elismeréseként. 

 

A város tiszteletbeli polgára címet Andreas Michalowski, a Vechtai Önkéntes Tűzoltóság hírközpont vezetője kapta a testvérvárosi kapcsolat kialakítása, fenntartása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért, a városok közötti együttműködés ápolásáért. 

 

A tudomány, a művészetek területén végzett kiemelkedő, eredményes munkája elismeréseként posztumusz Pro Urbe érdemérmet adományoztak B. Jánosi Gyöngyi festőművész, a Hamza Múzeum volt igazgatója részére. 

 

Ebben az évben a Friedvalszky Ferenc köztisztviselői díjat Bobák Nóra, a polgármesteri hivatal aljegyzői osztályának vezetője kapta kiemelkedő szakmai színvonalon végzett munkája és eredményes vezetői tevékenysége elismeréseként. 

Sipos Orbán kulturális és művészeti díjban részesült Bugyi Gábor kulturális szervező és Pénzes Tivadar László népzenész. Zirzen Janka közoktatási díjat vehetett át Olajosné Rab Gabriella óvodapedagó­gus, mesterpedagógus, Stel­kovicsné Kreuter Anikó, a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium intézményvezető-helyettese, Szabó Ildikó Mária, a Lehel Vezér Gimnázium tanára, munkaközösség-vezető és Bernhardt András zenetanár, fúvószenekari karnagy, nyugalmazott főiskolai adjunktus. 

 

Kimagasló színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díjjal ismerték el Sárköziné Nagy Szilvia védőnő és Beszteriné Kovács Julianna, a Szent Erzsébet Kórház Radiológiai Osztály szakasszisztense több évtizedes munkáját. 

 

Gerevich Aladár sport díjat kapott Kalla Tibor nyugdíjas iskolaigazgató, sportoló, sportszervező és Száraz Ferenc birkózóbajnok a versenysportban elért kimagasló eredményei, az utánpótlás-nevelésben, oktatásban végzett magas színvonalú munkája elismeréseként. 

 

Szent Klára szociális munka díjat érdemelt ki Kelemen Jenő Sándorné, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Klára Idősek Otthona gazdasági vezetője és Suba Ágnes Beatrix, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének jászsági területi munkatársa.

 

Gálaműsorral kedveskedtek

 

Komáromy József sajtódíjjal ismerték el Gémesi Balázs fotóriporter magas színvonalú fotóriporteri tevékenységét. Idén a rendészeti díjat Mézes István rajparancsnoknak ítélték oda példaértékű hivatás- és tisztelettudattal végzett munkájáért. Finta István rendőr alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője szintén rendészeti díjban részesült. A Jászberény Szolgálatáért díjat első alkalommal adták át. Az elismerést Rigó Zsolt nehézgépkezelő kapta több évtizedes, lelkiismerettel végzett munkájáért. A díjátadó gála műsorában közreműködött a Palotásy János Vegyeskar, Ecsedi Péter karnagy, Balogh József zongoraművész és Móczó Árpád énekes-hegedűs előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában