Galériával

2022.04.17. 15:25

Két év után újra együtt ünnepelhették a tavasz beköszöntét Nagykörűben

A nagykörűiek nem hátráltak meg, dacoltak a széllel és megtartották a hagyományos virágbontó hétvégi programjukat.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Kiss János

Két év kihagyás után végre újra együtt ünnepelhették Tisza-parti településen élők, illetve az oda érkezők a tél elmúltát, a tavasz beköszöntét. Bár az időjárás igencsak komor képet mutatott, a gyönyörűen virágba borult cseresznyefák már a kikeletet hirdették. Nem hátráltak meg tehát a nagykörűiek, dacoltak a széllel és megtartották a hagyományos virágbontó hétvégi programjukat. 

A cseresznyevirág ünnep és fagyűző szertartás a nagyszombat napjára esett, a kora esti vigília-szertartás már utalt a húsvéti örömhírre: Jézus feltámadt. A mise után a fajtagyűjtemény fái mellett a templom kertjében folytatódott az ünneplés. A helyi iskola tanulóinak néptánca után papi áldást kaptak a pompázó fák, melyek ezután főszereplőkké lettek. Az ünneplők kívánságokkal, vágyakkal, reményteljes üzenetekkel feliratozott szalagokat kötöttek a fákra, és felidézték a régi körűi hagyományt: megölelték a fatörzseket a termékenység, s az örömteli jövő reményében.

Vasárnap a Tájházba várták az érdeklődőket. A húsvéti hagyományok felidézése mellett népi játszóház, muzsikaszó szórakoztatta az ünneplőket, akik elé természetesen finom falatok kerültek az asztalokra. Erre a napra a Tájház udvarára költözött a Körűi Piac, így a nagykörűi kézműves helyi termékek kedvelői is megtalálhatták a rendszeresen elérhető kedvenceiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában