Változnak az idők

2022.04.20. 13:55

Lassan elfogynak a telefonfülkék a Jászkunságban

Szükség van-e még a telefonfülkékre? – ennek jártunk utána. A mobiltelefonok korában nagy jövőjük már nincs a nyilvános állomásoknak, ez biztos. Viszont az ilyen készülékekről leadott egy-egy segélyhívás esetenként életet is menthet.

Czakó Nóra

Fotó: MW

Tavaly Csehországban, a sajtó jelenlétében bontották és szállították el az utolsó telefonfülkét. Szükség van-e Magyarországon még ezekre a nyilvános állomásokra? Igénybe veszi-e őket valaki a mobiltelefonok korában?

A Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága hírportálunk megkeresésére elmondta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2018-ban született kijelölő határozatából eredő kötelezettsége az egyetemes szolgáltatóknak, hogy a területükön minden háromezer főnél kisebb lélekszámú településen legalább egy, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy nyilvános telefonállomást működtessen.

A nemrég megújult hírközlési szabályozás értelmében várható, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a jelenlegi egyetemes szolgáltatás elemeket – így a nyilvános telefonállomásokat, fülkéket is –, hogy azok további fenntartása indokolt-e. Ennek eredményeként a Telekom várakozásai alapján a kihasználatlan, folyamatos rongálásnak és nem rendeltetésszerű használatnak kitett, utcaképet rontó fülkék – amelyek sokszor lakossági és önkormányzati panaszok forrásai is – leszerelhetővé válnak.  Jelenleg ugyanis a Magyar Telekom a kötelezettség miatt nem szerelhet le egyetemes szolgáltatás körébe tartozó fülkét.

A szolgáltató tavaly december 31-i adatai szerint 4850 nyilvános telefont üzemeltetnek országos szinten, melyeknek körülbelül kilencven százaléka telefonfülkében, közterületen üzemel, a többi nyilvános telefon pedig többek között kórházakban, közlekedési csomópontokon, bevásárló központokban. 

Csak összehasonlításképpen: 2015-ben ez a szám még 6462 volt.

A Magyar Telekom megyénkben Szolnok, valamint Karcag primer területen nyújt nyilvános telefonszolgáltatást, ahol összesen 134 telefont üzemeltet, ezen belül Szolnokon 28-at. 

– A forgalmasabb helyeken lévő készülékeinket gyakrabban használják – olvasható a Magyar Telekom válaszában. 

– Az elmúlt két évben Jász-Nagykun-Szolnok megyei szolgáltatási területünkön három nyilvános telefont szüntettünk meg. Ezeket, az állapotuktól függően, az üzemelő fülkék karbantartásához alkatrészként hasznosítjuk.

Mint megtudtuk, a nyilvános telefonok használata a 90-es évek végén, kétezres évek elején volt a csúcson, ekkor egy nyilvános készülékről átlagban havonta több mint tíz órát telefonáltak ügyfeleink. Öt évvel később az átlag hat órára csökkent, 2010-re pedig már csak valamivel több mint másfél órára. 

Mára havonta átlagosan kevesebb mint fél óra az egyes nyilvános telefonjaik használati ideje.

Egy készülékről havonta átlagosan valamivel több mint ötven hívást kezdeményeznek, de vidéken és a fővárosban egyaránt vannak olyan nyilvános telefonok, amelyeket egyáltalán nem használtak, és olyanok is, amelyek használata átlag feletti. Annak ellenére, hogy a mobilhasználat miatt a fülkék forgalma jelentősen visszaesett, a nyilvános készülékekről még mindig érkezik – havonta átlagosan egy – hívás az ingyenes segélyhívó számokra.

Gyakoriak a rongálások

A Telekom a nyilvános fülkéket rendszeresen karbantartatja, és szükség szerint felújíttatja. Minden évben felméreti a fülkék állapotát, és a rendelkezésére álló források függvényében rendeli meg a felújításokat, festéseket, minden esetben a legrosszabb állapotban levő fülkékkel kezdve a munkát. A telefonfülke elhasználódása függ a használat mértékétől, a rongálásoktól, így attól is, hogy milyen helyszínen található. Sajnos a vandalizmus miatt – főleg a nagyvárosokban, kiemelten Budapest területén – sokszor nem elegendő a rendszeres takarítás és karbantartás. Frekventált területeken a vandálok napi gyakorisággal okoznak kárt a készülékekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában