Munkálatok

2022.04.25. 06:50

Megerősítik a katolikus templom támfalát Törökszentmiklóson

Vasbetonnal erősítik meg, és új téglaborítást kap a Szentháromság Római Katolikus Főtemplom támfala Törökszentmiklóson. A több, mint százhúsz éves építmény felújításával várhatóan idén nyárra végeznek a szakemberek.

Molnár-Révész Erika

Bár a régi téglák is megmaradnak, kívülről már csak az újak látszanak majd a törökszentmiklósi katolikus templom támfalán. A fegyverneki kivitelező cég munkatársai dolgoznak az építmény megerősítésén Fotó: Mészáros János

– A templom, és a hozzá tartozó támfal 1898 és 1900 között épült, a kor híres építésze, Aigner Sándor tervei alapján – osztotta meg velünk a törökszentmiklósi katolikus templommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Galsi Zoltán helytörténeti kutató.

– A támfal a korábbi, barokk stílusú templom tégláiból épült. Egyrészt díszítő funkciója volt, másrészt pedig megtámasztotta az épületet. A vízelvezetést is ezzel a támfallal oldották meg, hiszen láthatóak rajta az ehhez szükséges rések. Ha felülnézetből tekintünk rá, láthatjuk, hogy omega alakú, az „én vagyok az alfa és az omega, a kezdet és a vég" bibilai idézetet szimbolizálva. Az építész emellett bástya hatásúra tervezte, hiszen tisztában volt vele, hogy egykor itt állt a török kori vár. Hibásan el is terjedt egykor, hogy a régi vár megmaradt bástyája a támfal, de ez nem így van – mesélte a helytörténeti kutató.

Mint mondta, a támfalra azért volt szükség, mert 1860-ig a Tisza egyik mellékága folyt a jelenlegi templom mellett. 

Végül 1851 és 57 között szabályozták a Tiszát Törökszentmiklós környékén, a holtágat pedig nem hagyták meg, hanem kiszárították, így keletkezett a templom melletti lejtő. Azért, hogy fentről meg ne induljon az épület, támasztásra volt szükség.

– A mostani felújítás egy tapasztalt miskolci cég tervei alapján zajlik, ez az építési iroda végzi az egri bazilika felújítását is. Érdekes a technológia, hiszen bár megőrzik a régi támfalat, az nem látszódik majd, ugyanis új, dísztégla-köpenyt kap. A két fal közötti rést pedig vasbetonnal töltik majd ki, ez adja a támfal stabilitását. Eredeti formájában nem szerepeltek támpillérek sem, ezek most kerültek oda, mintegy a templom külsejét tükrözve – mondta Galsi Zoltán a felújítási munkálatokról.

Mint megtudtuk, a támfalon utoljára mintegy harminc éve végeztek megerősítő munkát, amikor betonkoszorút raktak a tetejére, ideiglenes jelleggel. Ilyen nagyszabású felújítás mint a jelenlegi, a több, mint százhúsz éves építményen még nem történt.

A kormány is támogatta a felújítást

A kéttornyú, kevert, román-gót stílusban épült Szentháromság Római Katolikus Templom támfalának felújítása idén február elején kezdődött. A kivitelezési munkálatok jelenleg már ötven százalékos készültségben vannak.

– A kormány részéről tizenötmillió forintos támogatást kaptunk a beruházáshoz. Ezt az összeget az Egri Főegyházmegye egészítette ki, több mint hatvan millió forinttal – tájékoztatta hírportálunkat Bordás Péter esperes, plébános. Hozzátette, a kivitelezési munkálatok a tervek szerint május végén fejeződhetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában