Jászkunság

2022.04.06. 06:30

Otthont is környezettudatosan választunk

Manapság kiemelt kérdéssé vált a környezetvédelem és az energiatudatosság. Az ingatlanvásárlásoknál is nagyon fontos, energetikailag mennyire korszerű a leendő új otthon, már csak a rezsiköltségek miatt is.

Kovács Berta

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Gávris Szabolcs, a CasaNetWork ingatlaniroda vezetője is megerősítette, hogy a vásárlók kiemelt szempontként kezelik a kérdést.
 

– Nem mindegy, hogy energetikailag mennyire korszerű egy lakás vagy családi ház. Egyfelől azért, mert ez jelentősen befolyásolja, mennyibe fog kerülni az üzemeltetés, mennyit kell áldozni rezsiköltségekre. Másrészt az emberek valóban egyre környezettudatosabbak. Egy kiváló paraméterekkel rendelkező ingatlan igen jó befektetés is, hiszen hosszabb távon jelentős pénzeket lehet megspórolni, és egy ingatlan legtöbbeknél egész életre szóló beruházás – hangsúlyozza a szakember. 

 

Hozzátette, természetesen az is meghatározó, hogy meg tudja-e valaki fizetni a korszerűbb ingatlanért a magasabb összeget. Manapság a támogatott hitelek is elősegítik, hogy minél többen megengedhessék ezt maguknak. Ennek ellenére vannak olyanok, akik nem tudják felvállalni, hogy plusz pénzeket fordítsanak az energiatakarékos megoldásokra, így náluk továbbra is az olcsóság a szempont.

– Azt is ki kell mondanunk, hogy bár jelenleg mi szerencsés helyzetben vagyunk és nem érezzük a világpiaci folyamatokat, de a nyugati világban jelentkező energiaválság közismert, és a felelősen gondolkodó ingatlanvásárlók számolnak ennek későbbi hatásaival is, így nagyon nem mindegy, milyen összegből lehet például a fűtést megoldani – mutatott rá.
 

Egy jól megfogalmazott ingatlanhirdetésből már ki kell derülnie, hogy energetikailag mennyire korszerű az adott lakás vagy ház, de az értékesítővel való egyeztetés során is előkerül a kérdés. Azonban nem ez a mindent eldöntő sajátosság!

Mint az ingatlanértékesítő rámutatott, az emberek alapvetően érzelmi alapon döntenek, így hiába rendelkezik a legkiválóbb paraméterekkel egy ingatlan, ha a vevőnek nem szimpatikus a környék, az ott élő emberek, nem ezt fogja választani.Energetikai tanúsítvány nélkül ma már egy ingatlant sem lehet eladni, kötelező melléklete az adásvételi szerződésnek. A tanúsítvány pedig mindent elárul: kiderül belőle a jelenlegi energiahatékonyság, de az is, hogy egy-egy korszerűsítési lépés mennyivel emelné a kategóriai besorolást.
 

Van azonban, amire sokan nem figyelnek a vásárlásnál, pedig azt később a pénztárcájuk bánja. A panelprogramban részt vett vagy egyéb módon felújított társasházi lakások árát megemeli, ha a ház szigetelt, kicserélték a nyílászárókat. Azonban a korszerűsítéseket jellemzően hitelfelvételből végezték, és nagyon nem mindegy, hogy a törlesztési idő lejárt-e, erre mindenképp rá kell kérdezni. Különben könnyen úgy járhat a vevő, hogy magasabb vételárral megfizeti a korszerűsítést, de utólag derül ki, hogy a beruházás törlesztőrészleteit még évekig állnia kell az emiatt jóval magasabb közös költség formájában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában