Horgászat

2022.04.12. 13:12

Süllőfészkek kihelyezésével gyarapítanák az állományt

A Nagykunsági-főcsatorna ragadozóhal-állományának gyarapodását süllőfészkek kihelyezésével segíti a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

Kovács Berta

Szabó Milán halőr mutatja a süllőfészket Beküldött fotó

Donkó Péter szövetségi titkár elmondta: először 2017-ben kínáltak fel mesterséges ívóhelyeket a horgászok körében népszerű halfajnak, azóta rendszeresen segítik az ívást. A fészkeket a szervezet halőrei helyezik el a csatornában, gondoskodnak a karbantartásukról, megvizsgálják, találnak-e rajtuk ikrát. Idén egy újítással próbálkoztak: műfüves borítással fedett fészkeket telepítettek, melyeken könnyebben megtapad az ikra. A süllők jellemzően vízbe lógó fák gyökerére helyezik ikráikat, de nádgyökerekre vagy akár kiöntésekben fellelhető vegetációra is előszeretettel ívnak. E halfaj nászidőszaka márciusra-áprilisra esik, így a fészkeket ezt megelőzően célszerű kihelyezni, és olyankorra időzíteni a műveletet, amikor már nem áramlik erősen a víz és nem hoz üledéket, ami befedheti a mesterséges ívóhelyeket. 


Ez évben kicsit korán telepítették ezeket az eszközöket, de a hideg ellenére felnézéskor a halőrök azzal szembesültek, hogy a fészkek szépen benépesültek ikrával. Úgy tűnik tehát, hogy az újítás bevált. Donkó Péter hangsúlyozta: céljuk az, hogy a horgászok minél eredményesebben hódolhassanak szenvedélyüknek. A természetes ívás elősegítése mellett természetesen haltelepítéseket is végeznek, idén is juttattak már pontyokat a horgászvizekbe.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában