Szolnok

2022.04.12. 19:55

Színes virágokkal tehetjük szebbé kertünket

A hagymás növények mellett az írisz, szegfű és a muskátli is jó választás lehet.

Köllő Judit

A színpompás muskátlik még az üvegházban erősödnek – mutatja Boczek Andrea, a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. munkatársa Fotó: Nagy Balázs

Áprilisban több olyan növényt ültethetünk a kertünkbe, melyekben majd egész nyáron gyönyörködhetünk. A szolnoki Kiss Erika szebbnél-szebb növényeket gondoz az udvarán, szomszédai is a csodájára járnak. A hobbikertész most tanácsokkal látja el azokat a kertművelőket, akik növényekkel szeretnék gazdagítani kertjüket.

El sem tudnám képzelni a kertemet növények nélkül – kezdte Kiss Erika. Nagyon kedvelem az írisz, begónia és a muskátliféléket, utóbbinak számos fajtáival találkozhatunk már a kertészetekben. Van futó és álló verziója is. Ebben a hónapban még szoktatnunk kell őket a kinti levegőhöz, azonban fontos, hogy 10 fok alatt semmiképp ne tegyük ki tartósan az udvarra.

A különböző hagymás növények, mint például a nárcisz, a tulipán, a jácint és az árvácska is igen népszerű, hiszen hamisítatlan tavaszi virágokról van szó.

– A hideg hónapok után mindig nagy örömmel tölt el, amikor látom, hogy fejlődésnek indulnak a hagymás növények, hiszen ez jelzi számomra a legjobban a tavasz megérkezését – folytatja a hobbikertész. –  A tulipánok, jácintok és nárciszok a március igazi sztárjai, bár nem a legtartósabb növények, azonban muszáj pár szót ejtenünk róluk. Hiszen gyönyörűen mutatnak, illatosak és még a gondozásuk is egyszerű. Ezek a növények leginkább a félárnyékos helyet és a nedves talajt kedvelik, azonban figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl őket. Elvirágzás esetén pedig egyszerűen eltávolítjuk az elhalt szárat és kétévente felássuk őket a talajból, majd újra elültetjük.

A hagymások mellett a szegfű is könnyen magára vonzza a tekintetet, hiszen cirmos szirmai és levelei több színben is pompázhatnak. 
 – Ennek a növénynek több mint háromszáz fajtája létezik – taglalta a szolnoki Kiss Erika. 

– A pünkösdi, réti, török és tollas fajtái a legjellemzőbbek szerintem. A szegfű a jó vízelvezető, semleges, vagy enyhén lúgos kémhatású talajt kedveli, én általában 30 centiméter távolságra helyezem el őket egymástól. Fénykedvelő növény, így ennek megfelelően érdemes megválasztani a helyét a kertben vagy az erkélyen, azonban öntözése kissé macerás, hiszen két-három naponta igényli a nedvességet – mondta Erika. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában