Galériával

2022.04.13. 11:25

Szolnokon keresnek megoldást a konfliktusba keveredett népek kibékítésére

Conga, Borga és Aratnia népei évszázadok óta jószomszédi viszonyban, egymásra utaltsági kapcsolatban éltek egymás mellett, békében. Az idilli állapot az elmúlt években jelentősen megváltozott. A három népcsoport között olyan súlyos konfliktushelyzet alakult ki, hogy a további vérontás megakadályozására Conga Köztársaság az ENSZ segítségét kérte. A képzelet szülte válság kezelésébe Szolnok is bekapcsolódott.

Mészáros Géza

Fotó: Nagy Balázs

Ne ijedjenek meg, noha közeli környezetünkben rémisztően hasonló, lőporfüstös hangulat uralkodik, ám a fent említett konfliktus csupán egy egy fiktív szituáció, amellyel a szolnoki székhelyű MH Béketámogató Kiképző Központban zajló jubileumi, 40. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course – IMOC) hallgatóinak kell megbirkózniuk.

Március 28-tól két és fél héten keresztül zajlik szakmai képzés a szolnoki béketámogató központban. A tanfolyam hallgatói a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látják el. A képzésen tizenhárom nemzet huszonhat hallgatója vesz részt. 

Akik eredményese elvégzik a tanfolyamot és az április 12-i és 13-i vizsgákon is sikeresen megfelelnek, ők 14-én, csütörtökön átvehetik a képzés elvégzését igazoló oklevelet. A résztvevők ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesül Nemzetek Szervezete (ENSZ), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy egyéb béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek. 

A huszonhat résztvevő közül húszan külföldről érkeztek: Algéria, Azerbajdzsán, Banglades, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Kazahsztán, Lengyelország, Montenegró, Pakisztán, valamint Zambia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve négy katona és két rendőr vesz részt a tanfolyamon. A hallgatók elméleti és gyakorlati oktatását az Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Ghánából és Németországból érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segíti.

Mint megtudtuk, a résztvevők az első héten az elméleti foglalkozások során elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket. A tanfolyam második hetétől pedig már elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében. Illetve légi felderítési gyakorlaton vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

A ma-holnapi zárógyakorlaton Szolnok–Szászberek–Besenyszög térségében a fiktív műveleti területen hajtanak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, továbbá tárgyalnak a „szemben álló felek” képviselőivel és a „helyi elöljárókkal”. Feladatuk többek között egy „menekülttábor” körüli konfliktus kezelése: egy táborlakó közelében felrobbant egy gránát, amit azért próbált meg összeszedni, mert az elterjedt hírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért. A megfigyelőknek emellett egy baleset kapcsán egyeztetniük kell a település polgármesterével: az ENSZ járőrök által elkövetett károkozások ellentételezéséről kell tárgyalást folytatni.
Remélhetően a 40. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam hallgatói sikeresen elhárítják és megoldást találnak a Conga, Borga és Aratnia népei közötti konfliktusra. A világ egyes részeiben manapság rettentően nagy szükség van a szakmailag felkészült béketámogatók munkájára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában