Galériával

2022.05.18. 13:00

A karcagi születésű Fabriczy Kováts Mihály huszárezredesre emlékeztek

A megemlékezésre kedden a Kováts emlékkapunál és a huszárezredesről elnevezett általános iskola előtt került sor. Mindkét helyszínen a Kováts Mihály Huszárbandérium tagjai álltak díszsorfalat, játszott a Nagykun Honvéd Banda.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Az Emlékkapunál a körzet lakói nevében Pánti Ildikó önkormányzati képviselő szólt Fabriczy Kováts Mihályról, s a róla elnevezett iskola hagyományápolásáról és arról, hogy a 8. sz. választókörzet lakói is tisztelik a karcagi hős emlékét.

Fabriczy Kováts Mihály életét mindkét helyszínen dr. Pintér Zoltán Árpád, a Kováts Mihály Baráti Társaság Egyesület elnöke idézte fel.

– Pont 298 éve annak, hogy az akkori, épp újranépesedő Karczagújszálláson megszületett egy ide települt köznemesi család sarja, Kováts Mihály János. Ahogy utóbb közismertté vált: Fabriczy Kováts Mihály, a legismertebb magyar huszártisztek egyike. Személye, karrierje nemzetközileg ismert, az osztrák császári hadsereg mellett a korabeli francia királyi-, porosz királyi- és kontinentális amerikai hadseregben is szolgált, világszerte ismert történelmi személyiség, az Amerikai Egyesült Államok történelmi tudatában személyét napjainkig az alapító atyák függetlenségi harcát segítő európai önkéntesek körében jegyzik – hangzott el. 

– Ahogy Kováts Mihály neve alkalmas a nemzetközi kapcsolatok erősítésére, úgy a róla elnevezett iskola, huszárbandérium és egyesület is alkalmas a karcagi származású tiszt emlékének ápolásán keresztül a helyi közösség megerősítésére, egy gondolkodásában lokálpatrióta, hozzáállásában cselekvő karcagi generáció összefogására – mondta beszédében az elnök, aki szerint Fabriczy Kováts Mihály életének a példamutatás volt a központi motívuma, amelyet sok ezer kiképzett katonájának adta örökül, s legszentebb kincsét, tulajdon életét is ennek vetette alá, a charlestowni csatában 1779. május 11-én hősi halált halt.

A megemlékezés után Győrfi Lajos szobrászművész Fabriczy Kováts Mihály huszárezredest ábrázoló domborművénél volt a koszorúzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában