Agrárfórum

2022.05.05. 11:26

A választásokról és a Magyarok Kenyeréről is szó esett a szolnoki fórumon

Május 20-án tartják a nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál a választásokat, az ezzel kapcsolatos információk képezték a szerdai agrárfórum központi témáját. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) megyei szervezetének rendezvényét Szolnokon, a megyeházán tartották. Az eseményre hivatalosak voltak a gazdaköri elnökök, a Települési Agrárgazdasági Bizottságok elnökei és a megyei küldöttek.

Kovács Berta

Fotó: Nagy Balázs

A fórumon szó esett a megye agrárgazdaságának jelenlegi helyzetéről és a fejlesztési lehetőségekről, valamint a Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem programról is.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a vidék gyarapodása és biztonsága nagyrészt a gazdák kezében van, és gratulált a NAK és MAGOSZ  munkájához.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott megjegyezte, Magyarország kormánya mindig is együttműködést kínált a gazdatársadalomnak,  és közösen, együtt gondolkodva kell dolgozni az elkövetkezendőkben is.

Az egybegyűlteket Szalay Ferenc polgármester is köszöntötte. Beszédében többek között kitért arra is, hogy bár vannak komoly problémák a világban, de Magyarország a saját lábán áll, ez pedig a mezőgazdaságban dolgozók nélkül nem menne. Arról is szólt, hogy a gazdákat is érintő központi pályázati támogatások komoly lehetőséget adnak arra, hogy nagyon modern mezőgazdaság épüljön ki az országban. Mint mondta, Szolnok város a feldolgozóiparban lenne érdekelt, egykor a városban a cukoripartól a  húsiparig minden megvolt, és amit lehet, azt szeretnének visszaépíteni, illetve a meglévő feldolgozóipart erősíteni. Azt is felidézte, hogy a Magyarok Kenyere programot Szolnok város indította el évekkel ezelőtt, a 15 millió búzaszem kezdeményezés pedig 2011-ben Pécsről indult. Az együttműködést szeretnék továbbra is erősíteni. 

A választásokkal kapcsolatban pedig megjegyezte, célkitűzés, hogy az országos szintű képviseletet megyeiekkel erősítsük meg. 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fiatal Gazda tagozat elnöke, Házi Margit Marianna is felszólalt. Beszélt az Ifjú Gazdák megyei gazdakörének 2021. november 19-i megalakulásáról, melynek célja a fiatal gazdák érdekeinek képviselete volt, másrészt pedig az, hogy a fiatal gazdálkodók fejlődését elősegítse a naprakész információk átadásával, aktualitásokról való tájékoztatással, újdonságok megismertetésével.

Az előadásokon Kiss Róbert megyei NAK-igazgató a küszöbön álló agrárkamarai választások konkrét menetéről adott részletes, gyakorlatias tájékoztatást.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke rámutatott: a NAK megyei szervezete az ország egyik legerősebb agrárgazdasági adottságokkal rendelkező megyéjét képviseli, mintegy 18 ezer kamarai tagjuk van, egyéni gazdaságok és társas vállalkozások. 

A megyébe érkező források felosztásában  kamarára, mint javaslattevő szervre számít a döntések meghozatalában illetékes területi csúcsszereplőként a megyei önkormányzat. Felidézte, mintegy mintegy 350 milliárd forint érkezett az előző időszakban vidékfejlesztési célból a megyéhez különböző programokon keresztül. Ennek az összegnek több mint a kétharmada közvetlenül érintette a gazdák mindennapjait. Árvízvédelemre, belvízvédelemre, öntözésfejlesztésre fordítódott a megyei források nagyjából 15 százaléka, és versenyképessége, és a vidékfejlesztési programra fordított összeg a települések és területi operatív program versenyképességet segítő forrásokkal együttesen meghaladták a 40 százalékot. 

Az elsődleges cél, hogy azokat a megyei fejlesztési irányokat, melyek meghatározzák az operatív programok lebonyolítását, azt a gazdákkal közösen dolgozzák ki, ez nemcsak a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak az érdeke, hanem minden megyénkben élőnek.

Hiszen a népességmegtartást úgy tudják elősegíteni, ha olyan települési és települések közötti infrastruktúrát fejlesztenek, amely hozzásegíti a megyebelieket, úgy érezzék, jó itt élni, jó itt vállalkozni.

Hubai Imre Csaba megyei NAK-elnök felidézte a Magyarok Kenyere program indulásának időszakát. Ecsetelte a kamarai választás fontosságát is.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök Szövetsége elmúlt harminc éves. Ennek apropóján a rendezvény záró akkordjaként szimbolikusan meglengették a szövetség zászlaját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában