Galériával

2022.05.18. 10:06

Állatokkal népesült be a rákóczifalvai Bivaly-tó

A múlt gazdálkodási hagyományait felelevenítve, a hullámtér legeltetéses hasznosításának egyik kiváló példáját valósította meg az elmúlt években a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy állattartóval együttműködésben. A nagytestű kérődzőket idén ismét kihajtották a Bivaly-tóként ismert területre.

Törőcsik Alex pásztorsegéd is vigyáz az állatokra a Tisza hullámterében Fotó: Mészáros János

Rákóczifalva Új nyomvonalon épült ki az árvízvédelmi töltés 2008-ban Rákócziújfalu és Rákóczifalva térségében, a Bivaly-tó öblözetében, ezzel mintegy ötszáz hektárral bővült a Tisza hullámtere.

Az ott kialakult négyszáz hektárnyi gyepterületet a Kötivízig munkatársai gépi kaszálással tartották fenn. Két éve azonban a vízügy egy bivalyokból és szürke marhákból álló gulyának biztosít legelőt ezen a területen.

A több száz jószág – felnőtt egyedek és borjaik – a napokban érkeztek a legelőre, ahol a pásztorokat segítve egy fiatalember is ismerkedik a szakma fortélyaival. Törőcsik Alex pásztorsegéd mutatta meg a festői környezetben legelésző és dagonyázó állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában