Ki a felelős?

2022.05.21. 06:55

Egymás után égnek le a nyaralóházak Tiszapüspökin

Rejtélyes tűzesetek aggasztják a tulajdonosokat.

Molnár-Révész Erika

A legutóbbi eset csütörtökön történt, akkor ez a Vitorla utcai nyaraló égett le – mutatja Fülöp Emil, Tiszapüspöki alpolgármestere Fotó: Nagy Balázs

Három héten belül harmadjára ütött ki tűz Tiszapüspöki nyaralóövezetében, több épület is a lángok martalékává vált. Korábban az avar gyulladt ki több helyen, melyet az ott tartózkodóknak még sikerült eloltani. Hétfőn egy épület teljesen leégett, kettőben jelentős károk keletkeztek, csütörtökön pedig újabb nyaraló gyulladt ki. Hogy szándékos gyújtogatás történt, vagy a véletlen műve a sok eset, egyelőre vizsgálják. Ám abban sokan egyetértenek, hogy az elhanyagolt porták, és a nyárfa termése nagyban segítik a tűz továbbterjedését. 

Ez az épület teljesen kiégett

– mutatta a Vitorla utcában a legutóbb, vagyis a csütörtökön leégett nyaralót Fülöp Emil, Tiszapüspöki alpolgármestere.

Szomorú látványt nyújt az egykor szebb napokat látott hétvégi ház, melyből már csak az üszkös rom maradt. A tűzeset nyomai még mindig látszanak az út másik oldalán is, az avaron fekete sáv jelzi a lángok útját. Az esethez a szolnoki hivatásos és a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akiknek sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok a szomszédos nyaralókra is átterjedjenek.

Arra lettem figyelmes, hogy kiabálnak: Ég a tűz! Kihoztam slagokat, próbáltam oltani a meggyulladt avart

– mesélte a még mindig az események hatása alatt álló szomszéd.

Balogh Istvánt az eset után mentővel vitték kórházba, a szívbeteg férfit ugyanis nagyon megviselték a történtek.

Azt, hogy mi okozza a tűzeseteket, csak találgatni tudom. Ami biztos, és ez nagyon nagy probléma, hogy sokan egyáltalán nem jönnek ki, nem teszik rendbe a portájukat. A falevelek és a lomok miatt pedig gyorsan továbbterjednek a lángok

– hangsúlyozta.

A csütörtöki ugyanis nem az első eset volt.

Pár nappal korábban, hétfőn a Szőke Tisza utcában csaptak fel a lángok. Egy épület teljesen megsemmisült, másik kettőben pedig jelentős károk keletkeztek. Góbor Attila nyaralójának a teteje égett le a hétfői tűzben, milliós a kára.

Érdekes, mert nem a szomszéd nyaralóból terjedt át, hanem innen két utcányival messzebbről

– mondta.

Valószínűleg a nyárfa termése, az a fehér szösz vitte tovább a lángokat. Azokon a portákon terjedt tovább, ahol nem gereblyézték össze ősszel a falevelet, ahogy a mögöttem álló háznál sem, így terjedt át az én összerakott nyársaló tűzifámra, ami szintén meggyulladt, arról a tetőszigetelés, majd a tető. Én azt gondolom, locsolni kellene a portát, ősszel pedig összeszedni a falevelet, de van, aki évek óta ki sem jár – panaszolta a férfi.

Tiszapüspöki üdülőövezetében több száz nyaraló áll. A hetvenes évek elejétől kezdek gombamód szaporodni. A terület elején zártkertes üdülők sorakoznak, vannak közöttük szépen rendezett, de elhagyatott porták is. A másik oldalon már az egymástól csak pár lépésre álló épületek tömkelege a jellemző. Az egyik nyaraló Juhász Imréé.

Szerintem a véletlen műve ez a sok tűzeset, nem tudom, mi okozhatta. De most nagyon tartunk tőle, hogy a mi nyaralónk következhet

– mondta aggódva.

Az alpolgármester szerint is probléma a sok elhanyagolt üdülő, de mint mondja, a tulajdonosok felkutatása sokszor nem egyszerű feladat. A további tűzesetek megakadályozása érdekében az önkormányzat a tulajdonosokhoz és a lakosokhoz fordult.

Bár országos tűzgyújtási tilalom jelenleg nincs érvényben, de kérek minden arra járót, vagy ott tartózkodót, hogy ne gyújtson tüzet, ne égessen avart!

– mondta hírportálunknak Bander József polgármester.

– A strand környékén rengeteg a nyárfa, vattaszerű termése pedig nagyon gyúlékony, pillanatok alatt átterjeszti a tüzet egyik helyről a másikra. A tulajdonosokat pedig arra kérem, hogy vágják le a füvet, az éghető, gyúlékony anyagokat lehetőleg szállítsák el onnan, a nyári nyársalásra szánt tüzelőanyagot pedig ne egy nagy kupacban tárolják az épület közelében, mert tűz esetén még nagyobb lángok keletkezhetnek emiatt – hívta fel a figyelmet a veszélyre, és a teendőkre a településvezető. A tüzek keletkezésének okait egyelőre vizsgálják.

Két épületre terjedtek át a lángok

Kigyulladt egy fatároló csütörtök délelőtt Tiszafüreden, a Kikötő körúton, közölte Németh Ádám főtörzsőrmester, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A lángok két épületre terjedtek át: az egyik étteremként és lakásként, a másik pedig apartmanházként funkcionált. A tiszafüredi és mezőkövesdi hivatásos tűzoltók a közművek elzárását követően több oldalról, összesen négy vízsugárral avatkoztak be. Munkájukat két szabadnapos tűzoltó is segítette a helyszínen. Az egységek az utómunkálatok során a tetőszerkezetet visszabontották az ép részekig. Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában