Galériával

2022.05.28. 13:38

Feltárult a retró játékok világa Alattyánon

Különleges élménnyel ajándékozza meg a látogatókat az alattyáni művelődési ház retró játékokat felvonultató kiállítása. Moncsicsi, Juanita varrógép, Bábel torony, na és persze régi hajas babák, kisautók, társasjátékok és gyerekkönyvek idézik meg a huszadik század második felének játékkultúráját. A nosztalgikus időutazáshoz közel hétszáz gyerekjátékot gyűjtöttek össze a lakosok.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A művelődési ház felhívására sokan keresgélésbe kezdtek otthon, és leporolták a kedves emlékeket felelevenítő kincseket. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek feledhetetlen játékai között például búgócsiga, Bábel torony logikai játék, Kis Mester mágneses rajzoló és kifestő, minimatek társasjáték, Juanita varrógép és megannyi hajas baba, mackó, kisautó, diafilm és gyerekkönyv került elő. 

A kiállítást gyermeknapra szervezték meg, ám nemcsak a kicsiknek szól, hanem a felnőtteknek is, hiszen időutazásra hívja őket gyerekkoruk világába. 

Ottjártunkkor épp az Aranyalkony Nyugdíjas Klub tagjai csodálták meg a tárlatot és nosztalgiával idézték fel a régmúlt időket. 

– Öröm volt felfedezni a játékokat, melyek kedves emlékeket hívtak elő bennem – osztotta meg élményeit Fekete Józsefné, aki maga is ajánlott fel kincseket a kiállításhoz. 

Ezt a macit még a fiam kapta ajándékba, amikor kétéves volt

– mutatta meg a piros sálas játékot. 

Sándor Mihályné szintén pozitív tapasztalatokkal gazdagodott a programon. 

– Óvónőként dolgoztam a településen. A világ sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a játék mindig fontos szerepet töltött be a gyerekek fejlődésében. A kiállításon látható kedves mesekönyvek, mint például az Öreg néni őzikéje vagy a Kis gyermekek nagy mesekönyve felidézte az egykori óvodai meséléseket. Rodolfo bűvészdobozával, barkácskészlettel és elemes távirányítós autóval szívesen járultam hozzá a gyűjteményhez – mesélte. 

Simon Józsefné, a művelődési ház vezetője arról is beszélt, hogy mi adta az ötletet a kiállítás megszervezéséhez. 

– A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldását követően a közösségi élet felpezsdítésével szerettük volna visszacsábítani az embereket a művelődési házba. Tavaly retró bulit és kiállítást szerveztünk, mely a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek életmódját mutatta be. Ez adta az ötletet a játékkiállításhoz, ami a lakosok felajánlásai nélkül nem valósulhatott volna meg.

Közel hétszáz régi játékot kaptunk

– mondta el az intézményvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában