Programajánló

2022.05.20. 10:33

Időutazásra hívják az érdeklődőket a megyei veterán mobilokkal túrázók

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Veterán Autós-Motoros Klub 2022-ben ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. A szervezet idén ráadásul duplán jubilál, hiszen az általa szervezett, május 27-től 29-ig zajló veterán jármű találkozó és túra immáron a tizedik a legjelentősebb rendezvényeinek sorában.

Mészáros Géza

Hagyomány, hogy a zárónapon a Közép-Tisza-Vidéki Veterán Jármű Találkozó és Túra gépei és utasai a Tiszai hajósok terén sorakoznak fel az eredményhirdetésre. Vasárnap délelőtt mindenki megcsodálhatja az öreg autókat, melyek, mint tudjuk, nem vén autók... Beküldött fotó

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett első, Szolnokról induló, a környék településeinek érintésével és az ott található természeti és épített értékek felkeresésével zajló veterán járműtalálkozó és -túra 2008-ban hódította meg a résztvevők, illetve az esemény iránt érdeklődők szívét, lelkét. Az eredeti ötlet az volt, hogy az idősödő, ám, de nem leírt járgányok megbízhatósági és ügyességi versenyen bizonyíthatják kortalanságukat. 

A háromnapos rendezvényt az öregecske autók és motorok „lábon” kell, hogy teljesítsék. Már az első évben rettentő nagy sikerrel zárult a kezdeményezés. És bár az eltelt időszakban számos előre nem látható esemény szakította meg a folytonosságot, azonban idén kettős jubileummal hirdeti létjogosultságát.

A megyei veterán autós-motoros klub titkára, Lukács Alajos, a X. Közép-Tisza-Vidéki Veterán Jármű Találkozó és Túra kapcsán lapunknak elmondta, hogy a rendezvény résztvevői május 27-én pénteken találkoznak egymással. 

Ezen a napon Szolnok járműforgalma cseppet „visszautazik” közel száz évre is, hiszen akár ennyire koros autók és motorok róják majd az utakat ezen a hétvégén.

Másnap, szombaton, reggel nyolc óra körül, percenként rajtoltatják el a térségünk környékén kanyargó oldsmobil-grandprix-re nevezetteket a túra indító állomáshelyéről, egyben a vendégek egyik szálláshelyéről, az alcsiszigeti Bicskás Székely Fogadótól. 

Első állomáshely a kengyeli Bagi major lesz, ahol a közelmúltban restaurált korabeli szélmalom és a helyi tájház megtekintése van célként kitűzve a délelőtt folyamán. A következő túraállomás Rákóczifalva, ahol a Macimúzeumot és a felújított tűzoltó szerkocsit tekintik meg délig a résztvevők, s tekinthetik meg a veterán járműveket az érdeklődők.Ezt követően Szolnokon a RepTár lesz a következő, szintén érdekesnek mondható állomáshely, ahol fél kettőig csodálhatják meg a résztvevők a repülőgép-kiállítást, a kíváncsi lakosság pedig a korosodó autókat és motorokat. 

Délután Besenyszög lesz az első útirány. E városban az íjászpályán, a múzeum előtt és a Szabadság téren lehet fél egy és fél három között gyönyörködni a járművekben.Visszaúton a túrázók útba ejtik Szolnokon a Millér Szivattyútelepen a muzeális gépeket, gőzkazánokat, szivattyúkat. Az utolsó állomáshely a Kisvasút-kiállítóhely és a Veterán Motormúzeum lesz Tiszajenőn. A tervek szerint a községben lehetőség lesz megtekinteni a nemrég felavatott falfestményt is a helyi Szent István Római Katolikus Általános Iskolában. E helyen várhatóan fél három és fél öt között időznek a veterán járművek, ekkortól várják a rájuk csodálkozó szemeket.

Lukács Alajos mindehhez hozzátette, hogy minden állomáshelyen változatos, játékos feladatok várják a túrázókat. Ügyességre, találékonyságra, leleményességre lesz szükségük, hogy minél több pontot tudjanak gyűjteni. A szálláshelyen műsoros gálavacsora várja a megfáradt csapatot. Ezzel zárul a szombati program.A túrázók vasárnap reggel fél kilenckor konvojban egy kisebb körutat tesznek a megyeszékhelyen. Megérkeznek a Tiszai hajósok terére, ahol ismételten kiállítják veterán járműveiket. 

A hagyományokhoz hűen az Olajbányász Fúvószenekar játéka színesíti a vasárnapi programot, ahol a résztvevők feladatmegoldó értékelése lesz, amely után tervezetten Szalay Ferenc polgármester adja majd át a különleges díjakat az arra érdemeseknek. Várhatóan délután egy óra körül a veterán autósok és motorosok elindulnak haza. A klub titkára hangsúlyozta, abban bíznak, hogy a tradicionális rendezvénnyel az oldsmobilosok újra jó hírét viszik Szolnoknak és a térségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában