Frissítve

2022.05.26. 13:47

Kisebb frakcióval új Szolnoki Többség alakult

A szolnoki közgyűlés csütörtöki ülésén a döntéshozó testület tanácskozását levezető elnök, Szalay Ferenc polgármester jelentette be, hogy a szétesett korábbi helyett egy új Szolnoki Többség nevű csoport jött létre.

Mészáros Géza

Fotó: Illusztráció / Nagy Balázs

Az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson ment keresztül a megyei jogú város közgyűlésének összetétele. 

Nem is elsősorban személyi változások okoztak rendetlenséget az átlag-választópolgárok fejében, mint inkább a Fidesz-KDNP pártszövetséget képviselő városatyákkal „szemben politizáló”, számos ellenzéki pártot és mozgalmat tömörítő Szolnoki Többség elnevezésű formációban felszínre került nézeteltérések, olykor heves viták okozta hovatartozás- és ülésrend-módosulás szolgáltatott, és szolgáltat jelenleg is jelentős fejtörést a választók számára (is).

A közgyűlés csütörtöki soros ülésén a döntéshozó testület tanácskozását levezető elnök, Szalay Ferenc polgármester jelentette be, hogy a szétesett korábbi helyett egy új Szolnoki Többség nevű csoport jött létre. 

Ennek előzménye, hogy az ellenzéki formáció színeiben önkormányzati mandátumhoz jutó Ligeti József és Fajcsák Károly 2020 áprilisában kiléptek a Szolnoki Többség frakciójából és függetlenként folytatták tovább képviselői munkájukat. Ez év elején Fajcsák Károly, egészségügyi okokra hivatkozva, a képviselői mandátumáról is lemondott, utódja kilétére a június 26-i időközi választáson fog fény derülni. 

Ez év áprilisában a városi ellenoldal frakciói közül Galló György a Jobbikból, Szekeres Éva, aki Bóka Éva néven folytatja tovább életét, a XXI. század nevű formációból lépett ki, s lettek függetlenek. 

A most csütörtökön bejelentett új Szolnoki Többség csoport pedig immáron hat főből áll: Füle István frakcióvezető (DK), Borda Zoltán frakcióvezető-helyettes (MSZME), Györfi Mihály (MSZP), László Norbert (MSZP), Miskolczi László (DK) és Berényi Gábor (Jobbik).

FRISS – 14:40:

A csütörtöki ülésen érdemi döntések is születtek. A testület elfogadta a város cégeinek gazdálkodásáról szóló beszámolóit, majd határozott a testület arról is, hogy új közösségi teret alakítanak ki a Pletykafaluban a könyvtár mellett, amely kulturális programok, közösségi rendezvények helyszíne lesz majd. 

A remények szerint ősztől visszaköltözhet felújított épületébe a Szolnoki Szigligeti Színház: az időpont ideális esetben szeptember, de a befejező munkálatok ütemétől függően ez az időpont kicsit akár még tolódhat.

További ötvenmillió forint odaítéléséről döntöttek a képviselők, így a második ütemmel folytatódhat a Kőrösi úti temető belső útjainak felújítása, és elkezdődhet a Gátőr utca rekonstrukciója is. A 166 millió forintos támogatás mellé 71 millió önrészt biztosít a város, ebből első ütemben a vízvezeték-hálózat cseréje, a csapadékvíz-elvezető rendszer, valamint a szennyvízrendszer szétválasztása történik meg, illetve felújítják az útfelületet és új járda épül.

Megvalósulhat a Temető úti rendelő újjáépítése. 

A két házi-gyermekorvosi praxist, a négy védőnői körzetet és egy fogorvosi praxist magában foglaló épületre eredetileg 250 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, idővel azonban – egyebek mellett – az építőanyag-árak emelkedése miatt a beruházás költsége is növekedett. Ennek megfelelően a beruházás összköltsége 487 millió forintra nőtt, amihez újabb pályázati forrásból és 17 millió forint önrésszel biztosítja a város a szükséges fedezetet.

Sajnos egyre nő az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyermekek száma, így szükségessé vált az Autizmus Centrum infrastrukturális fejlesztése, hogy megfelelően ki tudja szolgálni a felmerülő igényeket. A közgyűlés megszavazta az erről szóló napirendi pontot, így tovább fejlődhet az autizmussal élők gyerekek ellátásának színvonala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában