Rendezvény

2022.05.10. 16:07

Közművelődésben dolgozók értekeztek Szolnokon

A rendezvényt évente két alkalommal tartják meg a közművelődésben dolgozó szakemberek.

Kovács Berta

Illusztrációfotó/Shutterstock.com

Az előadások és szakmai eszmecserék mellett könyvbemutató is várta résztvevőket azon közművelődési szakmai napon, melyet a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) megyei szervezete tartott kedden Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Rónyai László igazgató elmondta, a rendezvényt évente két alkalommal tartják meg a közművelődésben dolgozó szakemberek, a kulturális célú civil szervezetek képviselői részvételével, és a szakmai témák megvitatása mellett olyan külső előadókat is meghívnak, akik a közművelődési szakmában hasznosítható információkat adhatnak át.

Jelenleg legfőbb feladatuk, hogy a pandémia után a közösségeket újraépítsék, mint azt előadásában az igazgató is levezette.

Az egész napos eseményen jó gyakorlatként ismertették az ablakmadarász programot, szó volt szerzői jogdíjakról is, és a résztvevők a Szolnoki Ifjúsági Közösségi Térrel is megismerkedhettek.

Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője dr. Németh János István kultúrakutatóval közösen kiadtak egy szakmatörténeti összefoglaló kiadványt Változások vonzásában címmel, melyet itt be is mutattak. Az NMI újjászervezése után projekteket, mintaprogramokat indítottak el minden megyében, jelenleg a szakkörök megerősítésén van hangsúly.

Rónyai László úgy véli, a megyében igen eredményes munkát végeztek, egyre több kapcsolatot építenek ki intézményekkel, színterekkel, szakemberekkel és önkormányzatokkal.

Tavaly a kulturális közfoglalkoztatási programban már nem csak oktattak szakembereket, hanem alkalmazásban is álltak, és így olyan kistelepüléseken is tevékenykedhetett hozzáértő személy, ahol nem tudnak foglalkoztatni közművelődési szakembert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában