Rendelet

2022.05.05. 17:25

Közterületi szesztilalommal garantálnák a nyugalmat Jászkiséren

Május negyedikétől tilos alkoholt fogyasztani Jászkisér közterületein. Az utóbbi időben megszaporodott az utcai kocsmázással összefüggésbe hozható atrocitások száma a településen. A lakossági panaszok miatt elkerülhetetlenné vált, hogy az önkormányzat szabályozza a közterületi szeszesital-fogyasztást.

Illés Anita

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A képviselő-testület az április 28-ai ülésén fogadta el a közterületen történő szeszesital-fogyasztás szabályairól szóló önkormányzati rendeletet. A közterületi kocsmázás ügye azután került napirendre, hogy az utóbbi időben rendszeresen érkeztek lakossági panaszok a közterület-felügyelethez. 

– Településünkön jelentősen megnövekedett a közterületi alkoholfogyasztás és ezzel együtt a közösségi együttélés szabályait sértő magatartások száma is, mint például a garázdaság, közerkölcs megsértése, csendháborítás vagy a köztisztasági szabálysértés – mondta el megkeresésünkre Lukácsi György polgármester. 

– A lakosság mindennapjait negatívan befolyásoló magatartások nagy része a kisebb boltok, dohányboltok környékére összpontosult. A pandémia idején a korlátozások miatt zárva voltak a kocsmák, így nem lehetett a szeszes italt a vendéglátóhelyeken elfogyasztani. Az italozás a zárt térből kikerült a közterületre. A kocsmák szinte ellehetetlenültek a korlátozások miatt. A dohányboltok pedig úgymond versenyelőnybe kerültek, mivel sokan ott vásárolták meg az alkoholt. 

Gyakran az üzlet előtt csoportosulva fogyasztják el az italt, ahol az eldobált sörös fémdobozokkal, italosüvegekkel nagy mennyiségű szemetet halmoznak fel – fejtette ki a városvezető. 

A köztisztaság megsértése mellett közerkölcsbe ütköző magatartással is találkoztak a helyiek. Mivel ezek a boltok illemhelyet nem biztosítanak, a fogyasztók rendszeresen a bolt közelében található házak kerítését használják illemhelynek. A lakosságot felháborította az alkoholmámorban úszó emberek magatartása. 

Annak érdekében, hogy a város élhető maradjon, az önkormányzat rendeletet alkotott, amellyel szankcionálja azokat, akik megszegik a közterületen történő szeszesital-fogyasztásra vonatkozó helyi szabályokat. A pénzbírság ötezer forinttól akár ötvenezer forintig is terjedhet. A szesztilalomtól többek között a közbiztonság és a köztisztaság javulását, a szabálysértések számának csökkenését várják.  

A lakodalmas menet kivételt jelent 

A rendelet értelmében van néhány eset, ami kivételt képez a közterületi szeszesital-fogyasztás tilalma alól. Ilyen a bejelentett alkalmi rendezvények közterületnek minősülő helyszínei a rendezvény ideje alatt és az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező, szeszes ital kimérésére jogosult vendéglátóipari egységek, valamint annak érvényes engedéllyel rendelkező előkertje azok hivatalos nyitvatartási idejében. Ezenfelül az esküvői menet ideje, illetve minden év első és utolsó napja mentesül a tilalom alól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában