Galériával

2022.05.17. 14:13

Látássérültek vették birtokba a szolnoki RepTárt

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) is részt vett egy csoporttal azon a keddi programon, melyet Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, (VGYKE) szervezett buszos kirándulás formájában a szolnoki RepTárba. Nyolcvan látássérült ismerkedett a kiállított gépekkel és eszközökkel egy pályázatnak köszönhetően.

Kovács Berta

Nyolcvan látássérült élvezte a múzeum tárlatát Fotó: Mészáros János

Mészáros Ágnes, a VGYKE alelnöke, aki maga is vakvezető kutyával érkezett, elmondta, mint szervezet, először látogattak el a múzeumba.

Előzetesen bejártuk a terepet, kértünk tárlatvezetőket, ők a kezünkbe adnak bizonyos kiállítási elemeket, a látássérült embereknek ugyanis ez nagyon nagy segítség – hangsúlyozta az alelnök. 

Azt is elmondta, folyamatosan keresik a lehetőségeket a megyei szervezettel való közös programokra. Tavaly például állatkerti sétát szerveztek, azelőtt a Szentendrei Skanzent keresték fel csoportosan. Hasonló lehetőségek a közeljövőben is adottak, melyekhez lehet csatlakozni, ezekről tájékoztatót fognak küldeni.

A megyei egyesület nem először szervezett már saját tagjainak RepTár látogatást, a mostani alkalomra olyanokat hívtak, akik még nem jártak itt.

A múzeum egyébként akadálymentesített, külön érdekesség, hogy ennek kialakításában a megyei egyesület nyújtott nagy segítséget.

– Annak idején folyamatosan egyeztetett velünk a RepTár, több kolléganőnk is rendszeresen kijárt, a véleményüket pedig maximálisan figyelembe vették. Nagyon jól megcsinálták a vezető sávoktól kezdve a Braille-feliratokig. A mi kérésünkre készültek makettek is – idézte fel Pesti Zoltánné elnök. 

– A nyitás előtti napokon mi már bejöttünk, végigjártuk a kiállítást fehér bottal. És azt kell hogy mondjam, a vakok is jól tudnak boldogulni a tárlat helyszínén, ami nem kis dolog egy ekkora létesítménynél. Azóta nem csak a mi egyesületünk szervezett ide programot, de jöttek látássérültek az ország több részéből is.

A mostani, a pestiek által szervezett programot a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában