Több kérdés is felmerült

2022.05.09. 06:55

Májusban tesztelik az M4-es zajvédő falait Tiszapüspökinél

A közelmúltban adták át az épülő M4 -es autóút Abonyt Törökszentmiklóssal összekötő szakaszát. A beruházásnak számos pozitív hatása van a környező településekre, így Tiszapüspökire is, hiszen az infrastrukturális fejlesztés miatt mind a gazdaság, mind a turizmus területén bővültek a lehetőségek. Jelenleg a garanciális időszak tart, az önkormányzatok, így Tiszapüspöki is jelezheti a lakosság beruházással kapcsolatos észrevételeit.

Molnár-Révész Erika

Az M4-es autóút zaját egy szakaszon éppen a lakott terület felé veri vissza a másik oldalon jóval magasabb, a település felé viszont alacsonyabb zajvédő fal, mutatta Bander József az érintett szakasznál. A területen még ebben a hónapban zajmérést végeznek az építtető megbízásából Fotó: Mészáros János

– A beruházási tervek szerint a zártkertek vagy üdülők környéke kiemelt terület, ezért épült elé egy öt méter magas zajvédő fal. Csakhogy egyértelmű, amikor az M4-es zaja nekiütközik, éppen a település felé veri vissza a hangot, ahová egy jóval alacsonyabb, kizárólag két méter magas zajvédő épült, így afelett átmegy a hang. Ez pedig nagyon zavarja a település lakóit – mutatta a Tiszapüspökinél épült új Tisza-híd mellett autózva Bander József polgármester.

Vagyis nem értjük, hogy a zártkertek felé miért öt méteres, a település felé pedig miért csak két méter magas zajvédő falat építettek

– tolmácsolta a lakosság panaszát a településvezető. Mint mondta, ez az egyik olyan észrevétel, melyet már korábban jeleztek az autóutat építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felé.

Nem messze, a híd lábánál pedig egy olyan gyűjtőmedence áll, amely az autóútról lefolyó csapadékvizet, vagy télen a lecsurgó hólevet tárolja. A településen ezzel kapcsolatban is merültek fel kérdések.

– Arra szeretnénk megnyugtató választ kapni, hogy az ezekből a gyűjtőkből a csapadékvízelvezető csatornákba továbbjutó esővíz, vagy télen a síkosságmentesítésre használt só a hólével együtt végül hová kerül. Ugyanis van egy olyan lakossági félelem, hogy ezek belefolynak a tiszai holtágunkba, emiatt pedig károsodhat, vagy akár elpusztulhat az élővilága. Ezekkel együtt már több kérdést feltettünk, hiszen jelenleg még tart a garanciális időszak, és még ki lehet küszöbölni az esetlegesen bebizonyosodó problémákat – tette hozzá a településvezető.

A felmerülő kérdésekkel hírportálunk is megkereste az M4-es autóutat építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t. Mint azt válaszukban hangsúlyozták, az autóút Abony és Törökszentmiklós közötti szakaszának építése mind környezetvédelmi, mind a vízjogi engedélyben tett hatósági előírásoknak megfelelően történt.

– A zajvédő falak magasságát a környezetvédelmi engedély határozta meg. A magassági eltérésnek az az oka, hogy az autóút melletti területeknek eltérő a zajvédelmi besorolása. A környezetvédelmi engedély előírta azt is, hogy a forgalomba helyezést követően zajméréssel kell igazolni a jogszabályban előírt határértékek teljesülését. Az ellenőrző zajmérésre várhatóan májusban kerül sor – állt a válaszban.

Az építtető szerint biztonságban van a vízi élővilág

Az autóútról lefolyó csapadékvíz tározói nem messze állnak Tiszapüspöki halban gazdag holtágától. Emiatt a helyiek és a horgászok féltik a természetes élővilágot. Az építtető szerint viszont nincs ok az aggodalomra.

– A burkolatra hulló csapadékvíz elvezetésének módjáról a vízjogi létesítési engedély rendelkezik. Az összegyűjtött csapadék elsősorban felszíni csatornákba, vízfolyásokba kerül, az érintett vízfolyások kezelőjének, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság előírásai szerint. A tiszai holtág környezetében a csapadékvizet az itt kialakított tározó medencék fogadják be. Ezeknek a feladata az, hogy a csapadékvíz ne jusson közvetlenül a holtágba – állt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. válaszában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában