Probléma

2022.05.10. 11:25

Nagy a túljelentkezés a szociális bérlakásokra a Jászkunságban

Megyeszerte alig találni üres szociális bérlakásokat. Amint az egyikből kiköltözik egy család, a hosszú várólistáról éppen akad, aki bepakolhat. Az ingatlanokat ahol tehetik, folyamatosan újítják.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Szolnokon ezernégyszázhuszonkét önkormányzati bérlakás van. A beköltözés pályázat útján lehetséges.

– A bérbeadás történhet szociális helyzet alapján szociális bérlakásban, illetve fiatalok házában lévő szociális bér-, vagy garzonlakásban. Az ötvenöt év felettiek is hasonló lehetőségek közül választhatnak – részletezte Gyuricska Éva, a városháza sajtóreferense.

A döntés az Egészségügyi, Szociális és Környezetvédelmi Bizottság hatásköre.

– Kérelmet kell benyújtani, illetve meg kell felelni az általános bérbeadási feltételeknek. A polgármester a szociális helyzet alapján lakásigénylési névjegyzéket készít. Az általános feltételeknek megfelelő kérelem egy évig érvényes – magyarázta.

Másik lehetőség a lakások bérlő általi felújítása.

– A polgármester minden hónap 15. napjáig közzéteszi a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláin, a www.info.szolnok.hu honlapon, valamint a Szociális Támogatások Osztálya hirdetőtábláján az üres lakások bérbeadására irányuló pályázati kiírást. Ez tartalmazza a lakás címét, nagyságát, bérleti díját, a lakáson elvégzendő munkálatok felsorolását, valamint becsült költségét. A lakás felújítására a bérlőnek 6 hónap áll rendelkezésére – emelte ki a legfontosabb információkat.

Fiatalok településen maradását ösztönzik

A lakhatási körülmények javítása a fiatalok helyben maradásának ösztönzése és új családok letelepedésének elősegítése a célja a Fecske Ház programnak Jászalsószentgyörgyön. Az önkormányzat három évvel ezelőtt európai uniós pályázati forrásból és önerőből hét lakást alakított ki, ahol a fiatal párok két évig tartózkodhatnak.

A lakhatásért bérleti díjat nem kell fizetni, csak rezsiköltséget.

Szarvák Imre, a település polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy nagyon jól működik a program, folyamatos a túljelentkezés, a lakásokat pályázat útján kapják meg az igénylők.

– A Fecske Házakkal nem csak a helyben maradó fiatalokat segítjük, hanem a községben letelepülő új családokat is. A pályázat egyik fontos feltétele, hogy a jelentkezők lehetőség szerint Jászalsószentgyörgyön vásároljanak vagy építsenek házat. A beköltözésig pedig az önkormányzati lakást használhatják – tette hozzá a községvezető. 

A programban négy társasházat és három kertes házat újítottak fel, így modern, korszerű lakások állnak a fiatal párok rendelkezésére. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján újabb Fecske házakra is lenne igény.

Több lehetőség közül választhatnak

Jászladányon az önkormányzati bérlakásokat szociális, szolgálati és piacon alapon adják ki. A bérleti díj mértéket helyi önkormányzati rendelet szabályozza.

– Szociális bérlakást rászorultsági alapon lehet igényelni, mely során alacsonyabb bérleti díjat állapítunk meg. A lakás rezsiköltségét a bérlőnek kell fizetni. A lakásokat nem feltétlenül pályázat útján adjuk ki, hanem igény alapján. Megvizsgáljuk többek között a jövedelmi viszonyokat, hogy a bérlő tudja-e fizetni a költségeket – tájékoztatott Bertalanné Drávucz Katalin. 

A polgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat szolgálati lakást is tud biztosítani a településen szolgálatot teljesítőknek, például rendőrnek vagy pedagógusnak.

– A komplex telepprogram keretében tíz lakást alakítunk ki. Hat vásárolt ingatlant újítunk fel és négy új házat építünk, melyeket a szegregátumból kikerülő családoknak adunk majd bérbe – fűzte hozzá Bertalanné Drávucz Katalin. 

Megtudtuk, hogy több rossz állapotban lévő önkormányzati lakás van, amit bérlakásként megörököltek. Ezeket már nem adják ki ugyanis renoválásra szorulnak. A két háztömb közül az egyiket szeretnék felújítani, ahol akár hat lakás is kialakítható. Erre vonatkozóan már készült látványterv és költségvetés is, megfelelő pályázatra várnak.

Nem váltják egymást a bérlők

– Az önkormányzatnak pillanatnyilag egyetlen szociális bérlakása van, mely már harminc éve ki van adva egy család részére – tájékoztatta hírportálunkat a nyolcszáz fős Kőröstetétlen polgármestere. Pásztor Imre elmondta, a jövőben sem gondolkodnak további bérlakások kialakításán. Az ilyen jellegű ingatlanok iránt ugyanis szinte egyáltalán nincs igény a faluban.

Jellemzően nincs üres ingatlan

Martfűn a huszonnyolc garzonlakást folyamatosan újítják.

– Jellemzően nincs üres ingatlan, az igény viszont magas. A bérbeadást szociális alapon ítéljük meg – tudtuk meg dr. Papp Antal polgármestertől.

Az alig több mint harminc négyzetméteres garzonokban sokszor családok laknak, a szerződést általában két évre kötik, de ez az időszak hosszabbítható.

A városvezetés tervei között szerepel, hogy ezek a földszintes építmények később idősszállóként üzemelhessenek. Közel az orvosi rendelő és a város központja, ideális helyet biztosítana az aktív nyugdíjasok számára.

Jellemzően nincs üres ingatlan

Martfűn a huszonnyolc garzonlakást folyamatosan újítják.

Jellemzően nincs üres ingatlan, az igény viszont magas. A bérbeadást szociális alapon ítéljük meg – tudtuk meg dr. Papp Antal polgármestertől.

Az alig több mint harminc négyzetméteres garzonokban sokszor családok laknak, a szerződést általában  két évre kötik, de ez az időszak hosszabbítható.

A városvezetés tervei között szerepel, hogy ezek a földszintes építmények később idősszállóként üzemelhessenek. Közel az orvosi rendelő és a város központja, ideális helyet biztosítana az aktív nyugdíjasok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában