Szakma Sztár

2022.05.19. 17:25

Összetört autóknak ad új életet a jászapáti Bozóki Attila

Aranyéremmel tért haza a jászapáti Bozóki Attila az idei országos Szakma Sztár Fesztiválról. Az egri HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákja a karosszérialakatos szakma legjobbja lett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett versenyen. A mesterség azért tetszett meg Attilának, mert munkájával örömet szerez a sérült autók tulajdonosának, hiszen új életre kelti a járgányokat.

Illés Anita

Bozóki Attila karosszérialakatosként a szakma legjobbja lett az országos versenyen Fotó: Illés Anita

Fotó: Picasa

Bozóki Attilát már gyerekkorában megcsapta a benzingőz, amikor édesapja magával vitte egy raliversenyre.

Hatévesen a pálya széléről csodálkozva néztem a Ladákat és a versenyzőket. A Lada-szerelem azóta is tart. Később nem is volt kérdés, hogy az általános iskolai tanulmányaim után milyen irányba indulok, mert mindenképpen autókkal szerettem volna foglalkozni

– emlékezett vissza a jászapáti fiatalember. Érdekelte az autószerelés és a járműfényezés is, ám végül karosszérialakatosnak jelentkezett az egri HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskolába. Pályaválasztását segítette az is, hogy a jászberényi Skoda szervizben bepillantást nyerhetett a szakma rejtelmeibe.

Három évig tartott a karosszérialakatos-képzés. Az első évben az elméleti tanulmányok mellett belső gyakorlaton vettem részt az iskolai tanműhelyben, ahol elsajátítottam az alapismereteket. Majd külső gyakorlati helyet választottam, és harmadik év végéig egyik héten az iskolában, míg a másik héten gyakorlaton, a Skoda szervizben szívtam magamba a tudást

– beszélt a képzésről Attila, aki azt is elárulta, hogy miért tetszett meg neki igazán ez a nagy kreativitást és precizitást igénylő szakma, ami tulajdonképpen a hobbija is.

– Motivál, hogy a munkafolyamatok során egy karambolos vagy korrodált autóból a lehető legjobbat hozzam ki, visszaállítsam a sérülés előtti állapotába. Ezzel pedig óriási örömet szerzek a jármű tulajdonosának, aki talán nem is gondolja, hogy az összetört autó új életet kaphat. Néhány hete egyik ismerősöm elhozta hozzám a teherautóját azzal a kéréssel, hogy csak le kellene cserélni a sárvédőt. Akkor még nem sejtettük, milyen rejtett problémával szembesülünk. Miközben ugyanis levettük a sárvédőt, alatta a kerékdob lemezrésze egy az egyben leesett, mert annyira szét volt rohadva. Újat kellett gyártani – részletezte.

 

Szakmájáról alázattal és szeretettel mesélt, tanulmányait végig kitűnő és jeles eredménnyel végezte. Az iskolaigazgató inspirációjára indult el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyen, mely több részből állt.

– Az első fordulóban írásbeli, elméleti feladatokat kaptunk. Amikor megérkezett az eredmény, örömmel olvastam, hogy továbbjutottam a középdöntőbe. Ez a megméretés már komolyabb felkészülést igényelt, mivel a gyakorlati tudásról is számot kellett adni. A középdöntőből másodikként jutottam tovább az országos döntőbe, melyet április 25. és 27. között Budapesten, a Szakma Sztár Fesztiválon rendeztek meg a Hungexpo területén. A versenyen olyan speciális munkafolyamatot kaptunk, ami számomra nagy kihívást jelentett. Egy jégkárosult autón kellett úgy kijavítani a horpadást, hogy a fényezés ne sérüljön – avatott be a versenyfeladatokba Attila.

A tanulásnak és a gyakorlásnak köszönhetően a siker ezúttal sem maradt el, megnyerte a döntőt, és a dobogó legfelső fokára állhatott szakmájában. Nem mellesleg versenyeredményével kiváltotta a vizsgákat is. A ballagási ünnepségen Bornemissza Deák díjat vehetett át tanulmányi, szakmai eredményeiért és közösségi munkájáért, mellyel hozzájárult az iskola hírnevének öregbítéséhez.

Köszönöm tanáraimnak, Fülep Norbertnek és Murányi Richárdnak, hogy segítettek a felkészülésben, valamint szüleimnek, családtagjaimnak, akik biztattak, és mindig támogatnak

– tette hozzá.

Bozóki Attila rajong az autókért és a motorokért. Különösen a Ladák dobogtatják meg a szívét. Szorgalmas munkájával újjáépített egy 1996-os Ladát, amivel áprilisban részt vett élete első amatőr raliversenyén, Cereden.

Ezzel egy régi álmom vált valóra. Megfogadtam, ha utolsó helyen végzek, akkor végleg elengedem a versenyzést. Hála Istennek, nem így történt, így folytatom tovább, és az a célom, hogy dobogós helyet érjek el

– újságolta. A lelkes fiatalember jövőbeli terveivel kapcsolatban azt is elmondta, hogy szeptembertől folytatja tanulmányait, érettségizni szeretne, majd főiskolára menne, ahol gépészeti irányba tanulna tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában