Karcag

2022.05.18. 13:55

Rangos díjjal ismerte el a város Vajó Sándor kiemelkedő munkáját

Vajó Sándor tűzoltó őrnagy, a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség kiemelt főelőadója vehette át a közelmúltban Szepesi Tibor polgármestertől a Karcag Város Közbiztonságáért Díjat.

Daróczi Erzsébet

Vajó Sándor tűzoltó őrnagy a díjjal Fotó: Daróczi Erzsébet

A méltatás szerint Vajó Sándor kiemelt fontossággal kezeli és végzi a hozzá tartozó települések tűzmegelőzési feladatait. A város érdekében folytatott kiemelt szakmai munkájának köszönhetően számos Karcag életét, fejlődését elősegítő beruházás valósulhatott meg.

Hivatásának tekinti, hogy a helyi és a környező települések polgárai biztonságban legyenek, ebből adódóan mindent megtesz a tűzvédelmi előírások, jogszabályi kötelezettségek betartása, betartatása érdekében.

Ezt a többéves, magas szintű szakmai munkát ismerte el az önkormányzat a díjjal.

2004-ben szereltem fel, mondhatom, hogy ebben a családi indíttatás is szerepet játszott, hiszen édesapám és nagyapám is tűzoltóként dolgozott

– beszélt pályafutásának kezdetéről a díjazott.

Pedagógusként végeztem, majd Karcagon kötöttem ki az akkori tűzoltóságon, és azóta ugyanazt végzem: a tűzvédelemmel, a hatósági vonallal foglalkozom

– mondta Vajó Sándor, aki szerint a vonulós tűzoltói és a hatósági munkának is megvan a maga szépsége, nehézsége. Az elmúlt két évtized alatt többször előfordult, hogy ismerős családnál történt tragédiához kellett volna mennie.

Ez mindenkit megvisel, és úgy véltem, ilyenkor az a leghelyesebb megoldás, ha az ember megpróbálja magát a személyes érintettségből kivonni, és a kirendeltség-vezetővel egyeztetve más intézkedik az adott ügyben

– árulta el az őrnagy, aki nem bánta meg a pályamódosítást, mert – mint hangsúlyozta – ennek a hivatásnak is megvan a maga szépsége.

Nincs két egyforma eset, mindegyiket máshogy kell megközelíteni, feldolgozni. A szakmai kihívás az, hogy megtaláljuk a tűzvédelmi előírásoknak is megfelelő és a beruházónak is a legjobb megoldást. Természetesen a saját otthonomat is szakértői szemmel figyelem, ott is minden úgy van, ahogy az előírás szerint lennie kell – jelentette ki Vajó Sándor, aki szólt arról is, hogy a két évtized alatt sokat változtak a jogszabályok is.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat most is nagy változás alatt áll, pont a minap tartottunk előadást a tűzoltóságon, ahol a tűzvédelmi megbízottakat, a tűzvédelmi vállalkozásokat, vállalkozókat készítettük fel a június 13-án életbe lépő szabályokra

– tette hozzá a díjazott, aki számára a kikapcsolódást a családi programok mellett a tűzoltókollégákkal való közös horgászás, versenyzés jelenti, kisebb-nagyobb halfogási eredménnyel. Bár édesapja a helyi díszmadár-egyesület vezetője, országosan elismert pintytenyésztő, őt nem követi ezen a pályán Vajó Sándor, akiben a városi díj átvételekor több érzés megfogalmazódott.

– Az egyik az értetlenség volt, hiszen azt gondolom, semmi mást nem tettem, mint húsz éven keresztül bementem dolgozni... Ezt rajtam kívül is rengeteg ember megteszi, de nem éri ilyen megtiszteltetés. A másik az öröm volt, hiszen ha belegondolok abba, kik azok, akik előttem ebben az elismerésben részesültek, örömmel tölt el a tudat, hogy az ő sorukba emelkedhettem. A családom is rendkívül büszke rám, a nejem ugyanilyen örömmel fogadta a gratulációkat, mint én magam, ez pedig nagy erőt ad a további munkához – tette hozzá Vajó Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában