Galériával / Videóval

2022.05.31. 11:29

Szolnokon vettek búcsút Gál Szabolcs főtörzsőrmestertől

Gál Szabolcs életéért napokon át keményen küzdöttek az orvosok.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Kedden, jóval délelőtt 10 óra előtt ismét gyászolók tömege töltötte meg a szolnoki Tiszaligetet. Tavaly augusztus 26-án a 74 esztendős korában elhunyt magyar szamuráj, Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredes búcsúztatása zajlott a városi sportcsarnokban. Alig egy évvel később, május 31-én, egy élete teljében lévő jeles katonára, egy sikeres ejtőernyős sportolóra, egy fiatalemberre emlékezik az ország. 

Gál Szabolcs főtörzsőrmester, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonája április  25-én szenvedett súlyos balesetet, amikor egy kiképző ugrás következtében nem nyílt ki az ernyője és nagy sebességgel a földbe csapódott. Hosszú napokig küzdöttek az életéért, volt esélye a részleges felépülésre, ám május 11-én, mindössze 32 évesen sajnálatosan elhunyt. A Magyar Honvédség, illetve a magyar nemzeti csapat többszörös magyar bajnok, Európa- és világbajnok, mintegy 5500 ugrással rendelkező tapasztalt ejtőernyőse, Gál Szabolcs hamvasztás utáni búcsúztatását a Tiszavirág Arénában tartották.

A sportcsarnokban felállított ravatalozó előtt a gyászoló családtagok fájó szívvel vettek búcsút Gál Szabolcstól. Szülei, testvére, valamint felesége, és mellére rögzített babahordozóban egyesztendős Zsófia kislánya követte a katonai tiszteletadással zajló eseményeket.

Az egykoron Szolnokon szolgáló katonatiszt, Gál Szabolcs hajdani felettese, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka – katonaviselt férfiembertől sem szégyen – többször is megakadt a búcsúbeszéde közben, sírástól elcsukló hangon méltatta bajtársát, s emlékezett meg a fiatal honvédról és sportolóról.

A főparancsnok beszéde után Kálinger Roland alezredes, tábori lelkész arra kért minden gyászolót, hogy ne feledkezzenek meg Szabolcsról. Rozsé atya emlékeztetett, hogy a főtörzsőrmester a jó Isten szolgálatába állt, s immáron ugyanazt a közvetlen szeretetet hirdeti odafentről, mint tette azt a földről.

A gyászesemény a Tiszavirág Aréna előtti nagy parkolóban 11 órakor háromszoros sortűzzel, illetve a Légierő Zenekar Szolnok búcsúztató zenéivel zárult. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában