Galériával

2022.05.13. 06:55

Tömegeket mozgatott meg az idei Zagyva–Hajta túra Jászberényben

Rekordszámú résztvevővel zárult a 31. Zagyva–Hajta Gyalogos Teljesítmény- és Futótúra Jászberényben az elmúlt hétvégén. A természetkedvelőket az időjárás is kegyeibe fogadta, így a kellemes tavaszi időben több mint ezren indultak útnak. A táj rejtett természeti kincseinek felfedezésén túl a túrázókat új kihívások keresése, saját képességeik és fizikai határaik megismerése, valamint a közösségi élmény is motiválta.

Illés Anita

A Zagyva–Hajta teljesítménytúra kortól és nemtől függetlenül idén rekordszámú indulót csábított a madárdalos természetbe Fotó: Pesti József

A Jászberényi Triatlon Egyesület május 7-én szer­vezte meg a 31. Zagyva–Hajta Gyalogos Teljesítmény- és Futótúrát, mely idén is nagy népszerűségnek örvendett. Nemcsak a térségből, hanem az ország távolabbi részeiből, például Budapestről, Veszp­rémből, Debrecenből, Ózdról és Tatáról is érkeztek a megméretésre. 

A Lehel Termálfürdő és Kemping területén felállított standoknál a reggeli órákban már hosszú sorokban várakoztak a jelentkezők az indulásra. 

A közösségi élményt adó túrára baráti társaságok, családok, munkahelyi közösségek is szép számmal regisztráltak. Többen kutyával teljesítették a választott távot. 

Demeter Gábor főszervező érdeklődésünkre elmondta: a szokásos három távtól eltérően ebben az évben négyre lehetett nevezni. A túrázók részletes útvonalleírást és térképvázlatot kaptak, ami segítette a tájékozódást, a frissítőpontokon pedig vízzel és energiát adó finomságokkal várták őket. 

Megtudtuk: több mint ezren vettek részt az erőpróbán, ami rekordnak számít. 

Közülük legtöbben a Zagyva menti sétatúra tíz kilométeres és a Zagyva–Bánhegy teljesítménytúra tizenhat kilométeres távját választották. Nagyobb felkészültséget igényelt a Zagyva–Hajta túra huszonnyolc kilométeres, valamint a Zagyva–Hajta–Homok túra ötven kilométeres szakasza, melyet gyalogosan vagy futva teljesítettek a kihívást keresők. 

A túrázók különböző motivációval indultak útnak, hiszen volt, akit a táj szépsége, a természet energiája, a feltöltődés vonzott. Míg mások arra voltak kíváncsiak, hogy mit tudnak kihozni önmagukból. 

– Közel huszonhétezer lépést tettem meg tíz kilométeren – mondta büszkén a célba érést követően Lukács Levente. A kilencéves fiú édesanyjával rótta a kilométereket.

– Első alkalommal vettünk részt. Nagyon jól éreztük magunkat a szabad, friss levegőn – tette hozzá Lukácsné Ronyecz Réka. 

Szintén az első „beavatása” volt Sebestyén Miklósnak, aki mosolyogva mesélte, hogy a rajt előtt megfogadta, ha négykézláb is, de célba ér. 

– Jó érzés, hogy szintidőn belül gyalogoltam le a tizenhat kilométert. Szép volt a táj. Nem kizárt, hogy jövőre is bevállalom a túrát – vetítette előre. 

Csuka Edit és párja Perec névre hallgató kutyájukkal vágtak neki a Zagyva–Bánhegy távolságnak. 

– Már tavaly is óriási élmény volt. Nagyon tetszett, hogy sokan négylábú kedvenceikkel érkeztek a programra, ezért elhatároztuk, hogy idén Perecet is hozzuk magunkkal. Kicsit elfáradtunk, de jól bírtuk együtt a sétát – osztotta meg tapasztalatát Edit.

Néhányan már visszatérőként vágtak neki a távoknak

A tapasztalt teljesítménytúrázók a huszonnyolc és az ötven kilométeres túraútvonalon tették próbára magukat. 

– Kisiskolásként vettem részt először a Zagyva–Hajta túrán, amit azóta évről évre teljesítek. Az ötven kilométeres táv nem volt különösebben megerőltető, úgy érzem, jó kondiban vagyok. A madárdalos természet pazar élményt jelentett. Korábban volt egy hetvenhét kilométeres VérKör-teljesítésem, jelenleg pedig a több évtizedes múltra visszatekintő Kinizsi Százas túrára készülök, ami május végén lesz. Száz kilométer legyaloglására huszonnégy óra áll majd rendelkezésre – avatott be Kristóf. 

A túrák teljesítői névre szóló oklevelet és kitűzőt kaptak, ami a közelmúltban létesített madármegfigyelő tornyot ábrázolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában