Szellemi örökség

2022.05.28. 11:24

Túrkeve szimbóluma is lehetne a tervezett Makovecz-épület

A forrásszerzésben még van hátra némi feladat.

Rimóczi Ágnes

Illusztrációfotó/Shutterstock.com

A polgármester kezdeményezésére, még 2020-ban fogadta el a képviselő-testület azt a határozatot, hogy a város részt vállaljon Makovecz Imre építész szellemi örökségének ápolásában. Sallai Róbert Benedek már akkor arról beszélt, el szeretné érni, hogy Túrkevére „érkezzen” egy olyan épület, melyet a magyar építészet kiemelkedő alakja tervezett. 

– Többen jelezték, hogy a helyi Coop áruház is Makovecz Imre terve alapján készült. Ezzel tisztában vagyunk, ám az a terv még nem az organikus építészet jegyében készült. Bár maga az épület értékes, és jobb műszaki állapotot érdemel, mellette a Makovecz-építészetre jellemzőbb organikus építészeti emléket szeretnénk létrehozni – írta a településvezető. 

A napokban a polgármester, dr. Herczegh Adél kabinetvezető, a város főépítésze, Farkas Edit és Bodóné Nagy Edit műszaki osztályvezető Budapesten, a Makovecz Alapítványnál folytatott tárgyalást a témában. Megszületett a közös szándék, hogy elsőként egy Kis-Berettyó hídjánál, a víztér közepén egy kilátó létrehozásával próbálkoznak. Az alapítvány munkatársai júniusban látogatnak el a nagykunsági városba, hogy megtekintsék a helyszínt. 

– Van egy terv, ami nem valósult meg, a kettő összevonásával szeretnénk a túrkevei projektet megvalósítani – mondta el Sallai Róbert Benedek, aki hisz abban, hogy az építmény a város egyik szimbóluma is lehetne. A településvezető hangsúlyozta, hogy eredményesek voltak a tárgyalások, ugyanakkor a forrásszerzésben még van hátra némi feladat, ami a következő év kihívása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában