Galériával

2022.06.06. 19:55

50 éves a Jászság Népi Együttes: gálaműsorokkal ünnepeltek a jászsági táncosok

Egyszerre dobbant a szív és a láb a Jászság Népi Együttes „Időtlen értékek” című ötvenéves jubileumi gálaestjén, melyet szombaton a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon rendeztek meg.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A múlt, jelen és jövő találkozását ötvöző nagyszabású műsorban öt évtized generációi léptek színpadra. A különleges időutazáson az együttes szakmai sikereit meghatározó koreográfiákat, a Kárpát-medence gazdag néptánc és népzenei kincsestárát mutatták be.

Hármas jubileumot ünnepelnek ebben az évben a jászsági táncosok: ötven éves a Jászság Népi Együttes, húsz éve működik az együttes közvetlen utánpótlását biztosító Viganó Alapfokú Művészeti Iskola és jubilál a Csángó Fesztivál is, melyet immár harmincadik alkalommal rendeznek meg augusztusban. 

Pénteken a kiválóan minősített művészeti iskola nagyszabású gálaműsora örvendeztette meg a közönséget, majd szombaton a Jászság Népi Együttes megalapításának ötvenedik jubileumáról emlékeztek meg a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. 

A gálaest műsorvezetője, Erdei Gábor visszarepítette a közönséget a hetvenes évekbe, amikor a magyar néptáncmozgalom hajnalán, egészen pontosan 1971-ben megalakult az együttes Papp Imre vezetésével. Hazánk egyik legkiemelkedőbb néptánc műhelye fennállása óta óvja és örökíti tovább generációról generációra a Kárpát-medence folklór hagyományait. Az együttes számos hazai és nemzetközi rangos fesztiválon sikeresen szerepelt az elmúlt évtizedekben. 

Hálát adok a Teremtőnek, hogy kiváló mesterekkel dolgozhattunk együtt. De nagy boldogság számomra az is, hogy a táncosok és a szülők hittek nekem, hogy amatőr szintről indulva Magyarország néptáncegyütteseinek legjobbjai közé lehet kerülni – kezdte a köszöntők sorát Papp Imre, alapító-művészeti vezető. 

Mint mondta, a siker útja ugyan kudarcokkal van kikövezve, de ez erőt az embernek, hogy még jobb legyen. 

Felidézte többek között az együttes 1977-es Ki Mit Tud? győzelmét, amely egy csapásra országosan ismertté tette a jászsági táncosokat. Az alapító köszönetet mondott Szűcs Gábornak, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetőjének és Szűcsné Urbán Máriának, a Viganó AMI igazgatójának, hogy folytatják az értékőrző munkát és tovább viszik a siker útján a közösséget. 

Budai Lóránt polgármester a város önkormányzatának nevében mondott köszönetet mindenkinek, aki részese volt a jubiláló néptáncegyüttes eredményeinek. A múlt, jelen és jövő találkozását ötvöző „Időtlen értékek” című gálaműsorban több száz táncos lépett színpadra és mutatta be a magyar kultúra alapköveteit, valamint a népi együttes nagy családját. 

A fergeteges hangulatú gálaesten pörögtek a szoknyák, dobbantak a csizmák a színpadon, miközben az egykori és a jelenlegi táncosok előadtak jó néhányat az elmúlt évtizedek legjobb koreográfiái közül. 

Szívmelengető produkció volt a családok tánca, amelyben különböző generációk mutatták be, hogyan öröklődik a hagyomány, a néptánc és a muzsika szeretete apáról fiúra, anyáról leányra. Ugyancsak lélekemelő pillanatokat élhetett át a közönség, amikor ötven nő lelke rezdült egyszerre a Magyarbődi karikázóban. Az időutazás során moldvai, mezőségi, méhkeréki, bökönyi, felcsíki, magyarbenedeki, hortobágyi és jászsági táncok hagyományai elevenedtek meg a színpadon. 

A közönség ismét láthatta a korábbi sikerprodukciók egy-egy részletét is, az 1977-es Ki Mit Tud? legendás koreográfiájától egészen a tavaly bemutatott Mindenek szerelme blues zenével és rock and rollal fűszerezett varázsáig. A jubileumi rendezvényen közreműködött többek között a Zagyva Banda, a Dűvő Zenekar, a BaHorka, Csík János és Kunos Tamás, valamint a Jászberényi Hagyományőrző Együttes. A csend beszélt, amikor az elhunyt táncosokra és zenészekre emlékeztek. 

A gálaműsor végén Pócs János országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta a Jászság Népi Együttest és gratulált a közösségnek a Magyar Örökség Díjhoz, melyet június 18-án vehetnek át. Szűcs Gábor, az együttes művészeti vezetője pedig emlékplakettel köszönte meg kollégáinak és segítőinek a munkáját.

Rangos díjakkal ismerték el a közösséget  

A Jászság Népi Együttes művészeti munkájának egyik legnagyobb elismeréseként megkapta az „Örökös Kiváló Együttes” címet és a Bartók díjat. A táncosok 2012-ben és 2018-ban megnyerték a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt. 2013-ban Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek, majd egy évvel később megkapták a Prima díjat és a Prima Primissima Közönség-díjat, 2019-ben pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Príma díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában