Rendezett környezet

2022.06.13. 11:25

A fűnyírás fontos feladat ezekben a hetekben a jászkunsági településeken

A zöldterületek karbantartása tavasztól őszig jelentős feladat megyeszerte. A csapadékos és napsütéses váltakozó időjárás kedvez a fű növekedésének, mely a lakosok számára is igen bosszantó, ahogy a kora reggeli órákban beindított kistraktorok és fűkaszák hangja is az lehet. Ám a rendezett környezetért ez utóbbival érdemes hétről hétre megbékélni.

Munkatársainktól

Szolnokon is folyamatosan gondozzák a közterületeket Fotó: Mészáros János

Szolnok közterületeit rendszeresen járják a fűnyíró traktorok és a fűkaszával dolgozók. A munka előre ütemezett módon zajlik, melyről a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. közösségi oldalán is tájékoztatja a lakosságot. 

Nagyjából háromhetente kerülnek sorra újra az egyes területek

 – tudtuk meg Varga Vivientől, a cég sajtómunkatársától. 

Tiszaföldvár utcáin, terein, illetve a temetőben áprilisban kezdték meg a munkát.

– Az állandó szakmunkásaink közül négy-nyolc fő tud a fűnyíráshoz csatlakozni, a létszám az egyéb ingatlan-karbantartási munkák, így például a vízvezeték-javítás, villanyszerelés és más felmerülő teendők függvénye – magyarázta Béki József, a helyi városüzemeltetés vezetője. 

Fűzúzót, kistraktorokat és motoros lengőkaszákat is használnak. A közhasznú foglalkoztatásból további eszközökkel vágják a füvet és a sövényeket. Van egy kertészeti csapat, amely a virágágyásokat rendezi, s a napokban fejezte be a palántázást a parkokban. 

– Jó ütemezéssel működik a közterületek karbantartása. A tavalyi tavaszhoz képest lényegesen könnyebb dolgunk van. Akkor a zivataros időjárás miatt nem lehetett folytonos a kaszálás, viszont a csapadékos időjárás miatt nagyon gyorsan nőtt a fű – emelte ki. 

Tiszainokán az sem ritka, hogy a polgármester ragad fűkaszát vagy tolja a fűnyírót. 

– Az önkormányzat az összes közterületet rendben tartja, van egy kistraktorunk zúzóval, illetve egy motoros fűkaszánk és néhány hagyományos fűnyírónk. A közmunkaprogram dolgozói közül, aki tud, besegít, de van egy személy, akinek csak ez a feladata. Kis túlzással éjjel-nappal füvet vág. Márciustól októberig ez egy ember minden napját kitölti – mondta Kiss Erzsébet Eliza, a falu vezetője. 

Az eszközöket, damilt, kést, üzemanyagot a költségvetésből kell kigazdálkodni. Nem olcsó, de nem sajnálják rá a pénzt. 

– A közterület mindig az első. Ha jut kapacitás, akkor azokat a helyeket is végigjárjuk, ahol idősek élnek egyedül, vagy elhagyatott az ingatlan. A rendezvények közeledtével aki él és mozog, magánemberként is beszáll – emelte ki. 

Hozzátette: a saját környezetét rendben tartja, ilyenkor a szomszédhoz, vagy az önkormányzat elé is áttolja a fűnyírót. 

Lassan kezd szokássá alakulni, hogy a hivatal dolgozói mellett a falu lakói is bevonhatóak egy kis társadalmi munkába

 – hangsúlyozta. 

Pázsitnyíró traktorokat is használnak 

Bár a többi településhez hasonlóan Tiszapüspökiben is jelentősen csökkent az évek során a közfoglalkoztatottak száma, a település plusz erőforrás bevonásával jelenleg még rendben tudja tartani a közterületeit. 

– Az igazi problémát az jelentené, ha tovább csökkenne a közfoglalkoztatotti létszám, erre a feladatra most 15-en vannak, illetve ha az önkormányzat nem tudná a jelenleg megbízási szerződéssel dolgozó plusz 10 embert tovább alkalmazni. Amennyiben kizárólag a közmunkaprogramra támaszkodnánk, nem tudnánk ezt a feladatot ellátni – hangsúlyozta Bander József polgármester. 

Mint elmondta, míg korábban hat-nyolc, most két fűkaszával dolgozó helybéli munkálkodik szinte megállás nélkül a településen, emellett három kisebb pázsitnyíró traktorral, illetve egy, a Magyar Falu Program pályázati forrásából vásárolt rézsűvágó géppel tartják rendben a település köztereit, valamint az elhagyott ingatlanok környezetét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában