Csomópont és kompozíció

2022.06.16. 17:29

A tiszaföldvárit választották az év körforgalmának

Online szavazással választották idén a tiszaföldvárit az Év körforgalmának. A közlekedési csomópont kialakítása komoly közlekedési problémákat oldott meg a településen. Az új, oszlopdíszes főtér mellett, különleges képet mutat a kertészek által összeválogatott növénykompozícióval befuttatott körforgalom.

P. Pusztai Nóra

Tiszaföldvár nyerte az Év körforgalma szavazást Fotó: P. Pusztai Nóra

Ünnepélyes keretek között leplezték le az „Év körforgalma 2022” táblát a tiszazugi város központjában. Az elismerést a Közlekedéstudományi Egyesület által meghirdetett pályázatra érkező online szavazatok száma alapján nyerték el.

Biztosan elfogult vagyok, sokat járok az országban, de ilyen gondozott szép körforgalmat ritkán látok. Már a növényzet is kezdi benőni, felülről egy virágmintázatot rajzolnak ki a különböző színű levelet, a növények összeválogatásában a tervezőt kertész segítette

– fejtette ki Hegedűs István polgármester.

A címért járó plakettet Budapesten a Művészetek Palotájában vehették át, az ezzel járó emléktáblát tegnap a helyszínen avatták fel.

A körforgalom évtizedes álma volt a városnak, az itt közlekedőknek. Az elkészültét Kovács János, akkori műszaki osztályvezető szorgalmazta, hosszú időn keresztül dolgozott a cél megvalósításáért

– tekintett vissza a város vezetője.

A korábban csomópontként működő, szinte lehetetlen kereszteződés sok problémát okozott a helybelieknek és az átmenő forgalomnak.

– Egy idomtalan, elcsúsztatott kereszteződés volt. Le is lassította a forgalmat, hogy nehezen lehetett ráfordulni a főutcára. Ezt a problémát például teljes mértékben megoldotta ez az impozáns, jól használható körforgalom – tette hozzá.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel konzoriumban sikeresen pályázták, az önkormányzatnak viszont ki kellett pótolni a megnyert összeget.

– Az eredeti kétszázötven millió forint kevésnek bizonyult, az elkészítéshez száznegyven millió forint hitelt vett fel még az önkormányzat – mondta.

Az építkezést nehezítette, hogy rengeteg közmű – optikai kábelek, gáz-, víz-, villanyvezeték és csatorna – futott a mostani terület alatt, ezeket mind ki kellett váltani, a körforgalmat végül 2019-ben adhatták át.

Az emléktáblát Hegedűs István polgármester és a Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója közösen leplezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában