Szüret

2022.06.18. 06:55

Bőségesen terem, viszont apró szemű a cseresznye Nagykörűben

Lassan indul be a szüret hazánk cseresznyéskertjében. Habár jó termés mutatkozik, kicsit felemás a kép: a mennyiségre nem lehet panasz, méret tekintetében viszont korántsem elégedettek a gazdák.

Rimóczi Ágnes

A nagykörűi Rimóczi Dénes unokájával, Micivel szedi a cseresznyét kertjükben Fotó: Mészáros János

Már egy hete is volt kínálat a nagy cseresznyevásáron, akinek beérett akkora a termése, 600–800, akár 1000 forintos kilónkénti áron mérhette a vevők kosarába cseresznyéjét. A kereskedők ennél alacsonyabb árat fizetnek a gazdáknak, igaz még csak elvétve találni felvásárlót a községben. 

– Mennyiért veszi a cseresznyét? Milyet visz? – kérdeztük csütörtökön napközben egy kisteherautó mellett várakozó kereskedőtől. – Vasárnap jöjjenek vissza, akkor érdeklődjenek. Akkor kezdjük el a felvásárlást – válaszolta. 

Kicsit arrébb, falubeliektől aztán úgy hallottuk, hogy a kereskedő egy, cseresznyével teli gyümölcsösládáért négyezer forintot ad, vagyis nagyjából négyszáz forintra jön ki a cseresznye kilónkénti ára. Mint mondják, ráadásul csak a huszonnégy milliméternél nagyobb szemeket veszi át, ami megnehezíti az értékesítést, hiszen idén a termelők szinte kivétel nélkül az apró termésre panaszkodnak. 

– Idén is jól kötöttek a virágok a cseresznyefákon, nem számottevő a tisztító hatás sem.

Némelyik fán talán több termés is van a kelleténél, és a tavalyi év közepe óta tartó rendkívül csapadékszegény időjárás következtében bizony nem nőnek meg a szemek a szokásos huszonhat-huszonnyolc milliméteres nagyságúra. Ha nem öntöztek megfelelően a gazdák, akkor apró szemű marad a cseresznyetermés

– magyarázta Túri Tibor.

A polgármester szerint azonban szerencsére egyre többen figyelnek erre is, így idén is sok helyen van nagy szemű, ropogós gyümölcs. És ahogy mondja, a napsütésnek köszönhetően a gyümölcs íze is kiváló. 

– Amennyiben az időjárás is úgy akarja, ha nem okoz problémát egy jégeső vagy egy vihar, illetve lesznek szedőmunkások, és a piac is megfelelően alakul, vagyis lesz lehetőség leszüretelni és értékesíteni minden gyümölcsöt, akkor 300–400 tonna „jöhet le” a fákról – vetítette előre a szüret kapcsán a polgármester. 

Ennek a mennyiségnek elenyésző részét „adja” Rimóczi Dénes, aki kertjében csupán néhány fát szemlél napról napra. 

– Ez az öreg fa nagyon sokat termett idén, de talán a szemek emiatt is nem túl nagyok. Bízom benne, hogy sikerül eladni a termés nagy részét, ami pedig marad, megy a fagyasztóba, üvegben a kamrapolcra. Az unokáknak is jó csemege a piros, ropogós cseresznye – mutatta a termést a nyugdíjas gazda. 

Vajjon Dávid a termés nagy részét az osztrák és németországi piacokon értékesíti. A fiatal gazdálkodó nem esik kétségbe az apróbb szemű gyümölcs miatt sem, mert mint mondta, azt a feldolgozóipar tudja hasznosítani Fotó: Mészáros János

Jóval nagyobb léptékkel „jár a fák között” Vajjon Dávid, aki tízhektáros területen gondoz cseresznyefákat.

A fiatal gazdálkodó véleménye összecseng a többi termelőével, elmondása szerint szép, egészséges és finom a cseresznye, de a szemméret jóval elmarad a korábbiakhoz, a megszokotthoz képest. 

– A vízhiány nagy ellensége a gyümölcstermelésnek. A jövőre tekintve, magam is elkezdtem egy öntözőrendszer kialakítását a területemen, hiszen csak megfelelő vízpótlással „állítható elő” a minőségi gyümölcs – hangsúlyozta Dávid, aki hétfőn kezdi a szüretet, és termését idén is, ahogy évek óta, osztrák és németországi piacon értékesíti.

– Az apróbb szemű gyümölcs is elkel, azt feldolgozásra visszük majd – tette hozzá a fiatal gazda, aki kiemelte: őszintén sajnálja azokat a termelőket, akiknek néhány fájuk van csupán. A településen ugyanis kevés a felvásárló, ők ráadásul alacsony áron vásárolják a gyümölcsöt, a termelőknek tehát esélyük sincs reális áron értékesíteni a megtermelt gyümölcsüket. E téren is komoly lépésekre lenne szükség – fűzte hozzá végül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában