Gyász

2022.06.28. 11:12

Elhunyt Mezőtúr köztiszteletben álló díszpolgára

A város köztiszteletben álló művésze, Búsi Lajos, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Rimóczi Ágnes

Búsi Lajos személyében nem csak Mezőtúr, de az egész művészvilág értékes embert veszített

Fotó: Túri Fazekas Múzeum / Facebook.com

Fekete zászló került ki a mezőtúri városháza falára. Hosszan tartó betegség után elhunyt Búsi Lajos fazekas, a város köztiszteletben álló művésze. A város önkormányzata a helyiek nevében fejezte ki részvétét, ahogyan a Túri Fazekas Múzeum munkatársai is megemlékeztek a magyar népi iparművészet meghatározó alkotójáról.

Búsi Lajos 1941. augusztus 17-én született Mezőtúron. Választott mesterségét, a fazekasságot, falubeli mestereitől, id. Lévai Alberttől és Boross Gézától tanulta. Munkáiban a mezőtúri szín- és formavilágot elegyítette a gömöri fazekasság stílusjegyeivel. Keze alól olyan tárgyak kerültek ki, amelyek tökéletesen ötvözték a hagyományt, a használhatóságot és a szépséget. Kerámiái az elmúlt évtizedekben az ország és Európa számos pontjára eljutottak, kiállításokon sikeresen szerepeltek.

Számos díjat kapott az évek alatt, 1984-ben kapta meg a Népművészet Mestere címet. Tavaly október 23-án díszpolgári címmel tüntette ki az önkormányzat.

Búsi Lajos személyében egy nagyon értékes embert veszített el a művészvilág, ahogyan Mezőtúr, és az egész ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában