Galériával

2022.06.04. 11:25

Emlékszoba őrzi a jászsági gyökerű Nádi család örökségét Jánoshidán

A nemzeti összetartozás és egy elszármazott jász család hazatalálásának jegyében telt a nap pénteken Jánoshidán.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A trianoni békediktátum 102. évfordulóján megemlékezést tartottak a tornateremben. Felidézték a magyar történelem egyik legtragikusabb napját, amikor 1920. június 4-én hazánk egyetlen tollvonással elvesztette területének háromnegyed részét, lakosainak több mint felét. 

Az Alsójászsági Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói előadásukban visszaemlékeztek a magyarságot ért felmérhetetlen veszteségekre. 

A diákok versekkel és énekekkel méltó módon vallottak a határokon átívelő nemzeti összetartozásról. Eszes Béla polgármester beszédét követően a megemlékezés a Trianoni emlékműnél közös koszorúzással folytatódott, majd a résztvevők a felújított premontrei rendházba vonultak, ahol ünnepélyesen átadták a Nádi Gyula emlékszobát. 

A Nádi család Jászárokszállás egyik nagy múltú családja volt, amelynek története a jászok földjén kezdődött, később pedig Magyarország északi vidékén folytatódott.

– Az üknagyapa Nádi Ignác 1901. április 3-án született Jászárokszálláson. Feleségével és két fiával, Ignáccal és Gyulával 32 hektár földön gazdálkodtak a Csörszárok dűlőben fekvő tanyájukon – kezdte a család történetének ismertetését Hortiné Dr. Bathó, a Jász Múzeum igazgatója. 

Felidézte, hogy 1948 őszén a tanya nádfedeles istállóját valaki felgyújtotta, a benne lévő állatok és a szálas takarmány pedig mind a tűz martalékává váltak. 1950-ben újabb csapások érték a családot, amikor a tanyát, valamint az állatokat és a gépeket elvették és betagozták a Táncsics Termelőszövetkezetbe. Még ugyanebben az évben Nádi Ignácot letartóztatták, mert szeptember 17-ig nem csépeltette le a tarlóhere magot.

– A családfőt 1951. március 7-én engedték szabadon, a következő napon pedig meg is halt. Nádi Ignác gyermekei elhagyták a szülőföldet és az ország más vidékein találták meg boldogulásukat. Gyula több éven át volt a pápai sertéstelep vezetője, majd Miskolcon az Állattenyésztési Felügyelőség vezetője lett. Bényei Rozáliával kötött házasságából három gyermekük született. 

Lánya, Katalin tanulmányai befejezése után a miskolci Szent János Gyógyszertár és Magánorvosi Központ alapítója, ügyvezető igazgatója lett és nyugdíjazásáig ezen a szakterületen dolgozott. Kisebbik lánya, Ágnes a sportnak szentelte életét. Fia, Gyula (1961-2019) munkássága pedig Felsőzsolcához kötődik, ahol hosszú időn át volt a híres Pokol Csárda tulajdonosa, vezetője. Nagyon aktív társadalmi életet élt, a település önkormányzati képviselője és alpolgármestere is volt – folytatta a múzeumigazgató. 

Elmondta azt is, hogy Nádi Gyula megalapította a Miskolci Steelers amerikai futballcsapatot, mecénása volt többek között az egyháznak, a Vöröskeresztnek, a felsőzsolcai Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Nagycsaládosok Egyesületének és a helyi népdalkörnek. 

Felsőzsolca díszpolgárává választották és megkapta a Miskolc Városa Pro Urbe díjat. Korai halála vetett véget szakmai karrierjének. Nádi Ignác leszármazottai ugyan a Jászságtól távol élnek, de mai napig őrzik jász identitásukat. 

A család tulajdonában lévő ügynagyapai örökséget, egy topolyafából és -gyökérből készült, neobarokk hálószoba garnitúrát adományoztak Jánoshida önkormányzatának. A családtagok éveken át féltve őrizték a becses hagyatékot, majd a garnitúra ismét visszakerült a Jászságba. Ezzel megalapozták a premontrei rendházba tervezett bútorstílusokat bemutató kiállítás anyagát. Távoli cél ugyanis egy bútortörténeti gyűjtemény kialakítása, amely a lakáskultúra változását mutatná be. 

Az emlékszoba a közelgő XXVI. Jász Világtalálkozó egyik kiállítási helyszíne lesz. Az adományozó család képviseletében Fegyvernekiné Nádi Katalin meghatódva köszönte meg a rendezvényen mindazoknak a munkáját, akik részt vettek az emlékszoba létrehozásában. Az önkormányzat adománylevélben köszönte meg a család felajánlását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában