Lakhatás

2022.06.29. 09:55

Havi százharmincezer forintot is elkérnek egy modern lakásért a főbérlők Szolnokon

Bár a csok és a különféle támogatások megnövelték a lakásvásárlási kedvet, a tapasztalat az, hogy az albérletpiacot ez nem vetette vissza, legfeljebb a trendek módosultak. A belvárosi lakásokra töretlenül nagy az igény, bár a bérleti díjuk egyre borsosabb.

Kovács Berta

Felfelé tartanak az albérletárak Fotó: Illusztrációfotó / MW archívum

Fotó: Cseh Gábor

Rengeteget változott az albérletpiac az utóbbi időkben. Az árak is intenzíven kúsznak felfelé

– osztotta meg hírportálunkkal tapasztalatait Gávris Szabolcs, a CasaNetwork szolnoki irodavezetője. 

Ma már ott tartunk, hogy Szolnokon a kétszobás lakások bérleti ára havi nyolcvanezer forintnál kezdődik, de akár százhúsz-százharmincezret is elkérhetnek egy-egy modernebb ingatlanért – bútorozottságtól függően. 

Maguk a bérbeadók is sokkal tudatosabbá váltak, meggondolják, hogy kinek bocsátják rendelkezésére a tulajdonukban lévő lakást. Igyekeznek informálódni a leendő lakóról, mielőtt aláírnák vele a szerződést. Az ingatlanszakember azt is elmondta, ma már alap, hogy kéthavi kauciót elkérnek a bérbeadók. Ez az összeg arra jó, hogy az albérlő által esetlegesen a lakásban okozott károkat vagy az elmaradt díjakat fedezze. 

A bérleti szerződést ajánlott mindig írásban megkötni, így elkerülhetők a félreértések és utólag sem hivatkozhat egyik fél sem másra, mint amiben a szerződéskötéskor ténylegesen megállapodtak. 

A rutinos bérbeadók kizárólag közjegyzővel készítenek bérleti szerződést. Így ugyanis a bérlő nem megfelelő magatartása, fizetési hajlandósága miatt nem kell évekig tartó pereskedés ahhoz, hogy az illetőt kiköltöztessék. A közjegyző bevonásával a bírósági szakasz teljes mértékben kikerülhető.

 – Az ingatlan bérbeadása egyébként az egyik legkedvezőbb adózású bevételi lehetőség, hiszen csak a személyi jövedelemadó terheli – mutatott rá Gávris Szabolcs. 

 

Mint azt a szolnoki szakértő kifejtette, a megyeszékhelyen a kiadó másfél-két szobás lakásokra van legnagyobb kereslet, ahogyan a vásárlók is ilyenhez szeretnének elsősorban hozzájutni. Egy jó kialakítású, modernebbül felszerelt lakás gyorsan bérlőre talál, így mondhatni, hogy hiány is van belőle. Emellett igény van a nagyobb méretű, jobban felszerelt, drágább lakásokra is, főként cégvezetők, sportolók, külföldi menedzserek képezik ezek célközönségét. Akad azonban olyan, amire nagy igény lenne, de hiány van belőle: ez a bérbe vehető családi ház. Nem jellemző, hogy bérbeadási céllal vásárolnának kertes házat, ez nagyon meggondolandó, hiszen annak árából esetenként több lakáshoz is hozzá lehet jutni – fejtette ki Gávris Szabolcs. 

Az ingatlanirodánál változatlanul a belvárosi albérletek a legkeresettebbek.

A bérlőknél fontos szempont, hogy a bérlemény essen minden fontos célponthoz közel, legyen jó a közlekedés. Elsősorban gázfűtéses lakásokat szeretnének a vásárlók. 

Lényegében a nagyobb megyei városok tekintetében is ugyanez a helyzet. Az viszont egyáltalán nem jellemző, hogy az ingatlanirodán keresztül kistelepüléseken szeretnének albérletet találni.  

Érdemes lefényképezni a mérőórákat 

Albérlőként vajon mire ajánlott ügyelni a lakás átvételekor? Az ingatlanszakember azt javasolja, mindenképpen fényképezzük le átvételkor a mérőórák állását. Ha pedig hiányosságok, hibák tapasztalhatók a lakás állapotát illetően, azt mindenképp dokumentálják írásban, így nem fordulhat elő, hogy a tulajdonos esetleg utólag a bérlővel akarja megfizettetni, mint általa okozott kárt... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában