Fejlesztés

2022.06.25. 06:55

Hét új tanteremmel várják a gyerekeket a tiszabői iskolában

Több mint hatszázötven négyzetméterrel bővült a tiszabői általános iskola alapterülete, az új szárnyban hét modern tanterem várja ősztől a felső tagozatos diákokat. Az intézményt működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítványa háromszázötvenmillió forintot nyert a fejlesztésre, az összegből a régi épületrészekben a nyílászárók cseréjére is jutott.

Molnár-Révész Erika

Kubicsek Judit iskolaigazgató (balra) és Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának helyi vezetője a tiszabői iskola új épületrészének folyosóján Fotó: Mészáros János

Meleg vizes kézmo­só van minden teremben, emellett hangosbemondó is, melyen hallgathatják majd a diákok az iskolarádiót

– mutatta a tágas, modern termeket a teljesen új épületszárnyban Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának helyi vezetője.

A húsz-huszonöt férőhelyes osztályokban a padok, székek is vadonatújak, a bővítés mellett új eszközöket is beszerzett a fenntartó. Az L-alakú épületrészben tágasak a folyosók, emellett modern, mozgásérzékelővel ellátott, akadálymentesített mosdók várják majd a diákokat. A munkálatok két évvel ezelőtt kezdődtek, az új helyiségekre nagy szüksége volt az intézmények.

– Az új épületrészben terveink szerint a felső tagozatos diákokat helyezzük majd el, negyedik osztálytól felfelé. Nagyon nagy szükség volt a bővítésre, hiszen iskolánkba háromszáznegyven gyermek jár, és ez a létszám az előrejelzések szerint tovább emelkedik majd. Eddig az alsósok – három osztály – kénytelenek voltak konténerből kialakított tantermekben tanulni, akkora volt a helyhiány – hangsúlyozta a beruházás jelentőségét Kubicsek Judit, az iskola igazgatója.

A több mint hatszázötven négyzetméteres alapterületű új épületrész közvetlenül a régi iskolához kapcsolódik. A felújításra a fenntartó Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány nyert több mint háromszázötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást. Az iskola már csak az engedélyekre vár, így reményeik szerint szeptembertől birtokba vehetik a gyerekek a korszerű épületrészt. Tiszabőn egyébként a lakosság több mint harminchat százaléka tizennégy év alatti. Ezzel a statisztikával nemcsak a megyében, hanem az Észak-Alföld régión belül is az első helyen áll, mint legfiatalabb település.

Végigkísérik a gyerekek életét

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017 szeptemberétől működteti a tiszabői általános iskolát, de nem csak ezt a feladatot látja el a településen. Az úgynevezett Jelenlét egy komplex oktatási, foglalkoztatási és szociális elemekből álló program, mely már a születés előtti időszaktól kezdve végigkíséri a helyi gyermekek életét. A várandós kismamákat tanácsadásokkal segítik, és vitaminokkal látják el a Máltai szakemberei, a szülést követően pedig babacsomaggal támogatják őket. Hároméves korig a Biztos Kezdet Gyerekház várja a gyermekeket, de egy bölcsőde is épül a településen. Az óvodán és iskolán kívül tanodát és továbbtanulást segítő programokat is működtet a szeretetszolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában