Kerékpárút-építés

2022.06.02. 11:25

Kétszer annyi fát ültetnek Szolnokon, mint amennyit most kivágnak

Sokan furcsán néznek a kerékpárút-építés miatti területrendezésre, amelynek több, életerős fa is áldozatául esik.

Rimóczi Ágnes

A kivágott fák feldarabolva a Tószegi út járdaszakasza mellet Fotó: szoljon.hu

A megyeszékhely önkormányzata egy sikeres pályázatnak köszönhetően tovább bővítheti a város kerékpárút-hálózatát, egészen a Hetényi Géza kórházig. A végleges nyomvonal az Indóház úttól induló és a meglévő kerékpárúthoz csatlakozó, a Tószegi út jobb oldalán a Hetényi Géza kórházig érő mintegy ezernégyszáz méter hosszú szakasz lett.

A fejlesztés hírét legtöbben örömmel fogadták, ám a kivitelezés megkezdése után sokak elszomorodtak, nem értik ugyanis, hogy egy „zöldítő” beruházás során miért vágják ki a fákat.

Az útépítésnek örülök, hiszen ha tehetem, mindenhová kerékpárral járok, de az megdöbbent és bevallom, dühít, hogy a temetőtől a kórházig kivágják azt a sok hatalmas, egészséges, árnyékot adó fát. Mellette is elférne az út vonala

– írja egy hölgy a közösségi oldalon.

Hasonlóan sokan foglalkoznak a témával, több olvasónk is feltette ugyanezt a kérdést. A felvetésre a város önkormányzatától kértünk választ.

– A tervezési szakaszban elkészült egy környezeti állapotfelmérés a nyomvonalra vonatkozóan. A szakemberek megvizsgálták a tervezési területen található, kiemelt dendrológiai értéket képviselő fákat, továbbá a nyomvonal közelében elhelyezkedő fák lehetséges egyedi gyökérzóna-, törzs- és koronavédelmének lehetőségeit. A fentiekkel együtt készült egy fakivágási koncepció is, mely a kivágásra javasolt egyedeket tartalmazza – tájékoztatták hírportálunkat az önkormányzat sajtóosztályán.

– Az elkészült környezeti állapotfelmérést benyújtottuk a környezetvédelmi hatósághoz, ahol kiadták a fakivágási engedély határozatot. Az a projekthelyszínen hetvenkét, közterületen elhelyezkedő fa kivágását engedélyezi a beruházással összefüggésben – tették hozzá.

Megtudtuk továbbá, hogy a környezeti állapotfelmérésben található szakvélemény alapján a kivágásra ítélt fák nagy része nem képvisel jelentős dendrológiai értéket.

A kerékpárút nyomvonalát úgy alakították ki, hogy a területen található, kiemelten értékes fákat megóvták, azokat a beruházás nem érinti. A nyomvonallal érintett, részben kivágandó fasor mögött nagyobb fás-ligetes beépítetlen területek találhatók mind a Kőrösi úti temető területén, mind pedig a víztorony környékén, továbbá a Tószegi út menti iparterületen is, ezért a kerékpárút-építés miatti fakivágások a környezet állapotát jelentősen és indokolatlanul nem befolyásolják.

Az épülő kerékpárút nyomvonala Fotó: szoljon.hu

72 fát telepít majd az önkormányzat

A környezetvédelmi hatóság engedélyező határozata szerint a beruházónak egy éven belül hetvenkét darab, meghatározott paraméterekkel rendelkező földlabdás díszfát kell telepítenie, ebből tizenhatot a beruházással közvetlenül érintett helyszínen. A fennmaradó ötvenhat darab díszfa telepítésének helyszínéül a Tószegi út szelvényezés szerinti bal oldalát és a Széchenyi városrész közterületeit jelölte ki a hatóság.

Az önkormányzat vállalja a határozatban előírtnál több mint kétszeres mennyiségű fa telepítését a beruházással érintett városrészben. A projekthez kapcsolódóan lakossági fásítási program is lesz: a beruházással közvetlenül érintett területen élő lakosoknak lehetőségük lesz facsemetéket igényelni az önkormányzattól, és azokat saját ingatlanukon vagy annak környezetében elültetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában