Jászkunság / Videóval

2022.06.15. 19:55

Kis odafigyeléssel megóvhatjuk gyermekünket a különféle balesetektől

A beköszönő jó időnek és a vakáció közeledtének valószínűleg a gyerekek örülnek a legjobban. A szabadban töltött órák azonban megnövelik a gyermekbalesetek számát. A komolyabbak közül a töréseknek van igen nagy esélye, hiszen hirtelen történik a baj, amit sok esetben megelőzni is nehéz.

P. Pusztai Nóra

Könnyen megtörténhet a baj, ha egyszerre többen ugrálnak a trambulinon. Legrosszabb esetben akár bokaficam vagy csonttörés is előfordulhat Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Lassan itt a nyári szünet, ilyenkor megnövekszik a sérülések és balesetek száma. A kisebb horzsolások ritkán igényelnek orvosi ellátást, ám a vég­tag­deformitással, ficammal, vérző sebekkel érdemes szakemberhez fordulni. A hőmérséklet emelkedésével a felnőttek és gyermekek esetében is csökken a koncentrációképesség. Így még fontosabb szem előtt tartani azt a figyelmeztetést, hogy nem szerencsés, ha a gyermekek 11 és 15 óra között a napon játszanak. 

– Már most előfordult kis betegemnél, hogy pirosra égett a bőre. Erős az UV-sugárzás, mely ellen védekezni kell! Olyan fényvédőkrémet szükséges választani, melyet kifejezetten gyermekeknek ajánlanak, hiszen ezek fizikai fényszűrővel rendelkeznek – hangsúlyozta dr. Orosz Ágnes, szolnoki házi gyermekorvos.

A füves mezőkön, erdőkben, de még a Tisza- és Zagyva-parton, valamint a játszótereken is egyre több kullanccsal találkozni. Egy-egy kirándulás után alaposan át kell nézni a család tagjait. 

– A kullancs eltávolításához nem szükséges orvos, egy egyszerű szemöldökcsipesz is megteszi. A szülők bátran húzzák ki az apró, fekete rovart! – tanácsolta. A játszótéri mászókázás veszélyeket rejt, egy-egy figyelmetlen pillanat hamar okozhat bajt, ezeket viszont igen nehéz megelőzni. A gyermek életkorának megfelelő játékok megválasztása sokat segíthet a hasonló helyzetek elkerülése érdekében. Sok gyermek pattan biciklire vagy gördeszkára, esetleg húz görkorcsolyát a nyári szünidőben. A háziorvos a beszélgetés során kitért a védőeszközök fontosságára. 

– A bukósisak mellett a kisebbeknél ne felejtsük el a térd- és könyökvédőt. Ezek a testrészek sérülnek meg a legkönnyebben egy-egy esésnél. Több csúnya horzsolással találkoztam a közelmúltban – fejtette ki. 

A lurkókat még a kerti medencében sem szabad egyedül hagyni, az élővizeknél, de még a sekély tavaknál is érdemes mentőmellény, úszógumi, vagy karúszó használata. A folyamatos felügyelet elengedhetetlen. A szülők figyelmének a kiskertekre is összpontosítani kell, a permetszereket a gyermekektől elzárva szükséges tárolni, hiszen könnyen mérgezést okozhatnak. 

Beindultak a különböző hasmenéssel járó megbetegedések. A gyümölcsök megmosása is igen fontos, de az élelmiszerek megfelelő tárolására, hűtésére is ügyelni kell, kiemelten a tojásos, majonézes, tejszínes ételekre

– fogalmazott.

Bár jó móka, veszélyes a trambulin

Egyre több családi és társasház udvarán állítanak fel trambulint. A legtöbb sérülést ennek helytelen használata okozza. Abban az esetben, ha nincs védőháló, könnyen kieshet a gyermek, ha pedig többen ugrálnak egyszerre, akkor a bokaficamtól a csonttörésig bármi előfordulhat. 

– Találkoztam már combcsonttöréssel, ami trambulinos baleset következménye volt. A legfontosabb, hogy ne legyen benne egyszerre sok gyerek, sőt, lehetőleg egy időben csak egy használja, és folyamatosan váltsák egymást – javasolta dr. Orosz Ágnes szolnoki házi gyermekorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában