Galériával és videóval

2022.06.27. 19:35

Kreatív alkotók is bemutatkozhattak remekműveikkel a jánoshidai forgatagon

Hagyományőrző, kulturális és szórakoztató programok, koncertek váltották egymást a XXVI. Jász Világtalálkozó három napján a jánoshidai premontrei rendház udvarán felállított színpadon. Három helyszínen helytörténeti, művészeti kiállításokkal várták az érdeklődőket. A színes kavalkád az elmúlt hétvégén több ezer vendéget vonzott a településre.

Illés Anita

Sokan megcsodálták Tiricz-Prokl Gábor gyufaszálból készült makettjeit, köztük a képen látható alkotást, a jánoshidai templom másolatát a premontrei rendház épületében megnyílt látványos kiállításon Fotó: Pesti József

A Jász Világtalálkozó ebben az évben is lehetőséget adott a különböző műfajokban alkotó ügyes kezű jászok bemutatkozására. A szervezők három helyszínen várták kiállításokkal az érdeklődőket. A faluházban a képzőművészettel foglalkozók kaptak helyet, ahol bemutatkoztak a Berényi Műhely Jászsági Alkotóközösség művészei, a Jász Alkotók Köre és a Jász Fotó Klub tagjai, valamint a jánoshidai és elszármazott festők is. Alkotásaikban többek között a Jászság természeti értékeit és épített örökségét fedezhették fel a látogatók. 

Az óvoda épületében Tamási Sándorné horgolt mesevilágát és a VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub vasútmodelljeit csodálhatták meg. 

A premontrei rendház – vagy ahogyan a helyiek nevezik, kastély – több termében szintén érdekes kiállítások kaptak helyet. 

A préposti szoba emlékei az épület több évszázadon át fennálló funkcióját idézték meg, az „Ez a hely a tiéd” Egyesület gyűjteménye pedig Jánoshida történetét tárta fel, míg a nagy múltú Úttörő Vadásztársaság a Jászság vadgazdálkodásába adott bepillantást. 

Mindezek mellett a nagyközönség Dányi Éva dísztárgyaiban, Sziráki Károlyné és Berki Istvánné gobelinképeiben, a jánoshidai hímzőcsoport alkotásaiban is gyönyörködhetett. 

Különleges makettvilágba kalauzolt el Tiricz-Prokl Gábor kiállítása, aki aprólékos munkával, gyufaszálakból é­pí­tett neves épületek és emlékművek kicsinyített másolatait hozta el a rendezvényre. Mesterremekei közül kiemelkedik például a szegedi Fogadalmi templom, melyet három évig készített. A XXVI. Jász Világtalálkozóra megálmodta és gyufaszálakból felépítette a nyolcszázharminchat éves jánoshidai római katolikus templom pontos másolatát. 

A programok sorában a résztvevő települések kulturális, hagyományőrző csoportjai mellett országosan ismert előadók, együttesek is felléptek. Fergeteges koncertet adott Péter Szabó Szilvia, a Kelemen Kabátban, a Follow the Flow, a Depresszió és a Road. A Fricska Táncegyüttes produkciója szintén ámulatba ejtette a közönséget. Helyi becslések szerint a péntek esti programokon több mint ezerötszázan, a díszünnepségen kétezren, a szombat esti koncerteken háromezer-ötszázan, vasárnap pedig a zárókoncerteken háromezren vehettek részt.  

Jövőre a jászdózsaiak következnek 

A világtalálkozó utolsó napján a sport és ügyességi versenyeké volt a főszerep. A kispályás focitornát tizenegyespárbaj után a „Ha bemegy a gól” csapata nyerte. Második helyen Jászárokszállás végzett, a harmadik pedig Jászboldogháza gárdája lett. A világtalálkozó záróünnepségén Eszes Béla polgármester átadta a stafétabotot Baranyi Sándornak, Jászdózsa polgármesterének. 2023. június harmincadika és július másodika között Jászdózsa rendezi meg a soron következő XXVII. Jász Világtalálkozót. A felkészülés időszaka már el is kezdődött a nagy eseményre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában