Kánikula

2022.06.24. 06:55

Megérkezett a nyár első hőhulláma a Jászkunságba

Itt a kánikula! Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében egész héten bőven harminc fok felett alakul a nappali csúcshőmérséklet. Az idősek és a betegek különösen veszélyeztetettek a forróságban, sőt, a fiatalabbak szervezetét is megviselheti a hőség – összegyűjtöttük, mire érdemes ilyenkor figyelni.

Köllő Judit

A szolnoki Hild téren is működik már a párakapu, sokan örülnek is a hűsítő permetnek

Fotó: Nagy Balázs

A legveszélyeztetettebb korcsoport az idősek és a gyermekek, továbbá a szív- és érrendszeri betegek, cukorbetegek, ahol a gyógyszerszedés és az esetleges alapbetegségek miatt ezek a hőhatások sokkal fokozottabban érvényesülnek

– nyilatkozta hírportálunknak Ménes Dávid, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföld régiójának állomásvezető mentőtisztje.

– Nemcsak a betegek és a rendszeresen gyógyszert szedők, illetve gyermekek körében jelent fokozott veszélyt, hanem az egészséges szervezetet is megterhelheti a hőség. Előfordulhat vérnyomás-ingadozás, a gyermekek tekintetében pedig a kiszáradás – tette hozzá a szakember.

Ménes Dávid szerint az egyik legfontosabb tanács, hogy hőségben, zárt térben, autóban gyermeket, kisállatot néhány percre sem szabad magára hagyni, hiszen ezekben a terekben pillanatokon belül olyan hőmérsékleti viszonyok alakulhatnak ki, hogy rövid időn belül tudatzavar, eszméletvesztés, adott esetben súlyos, életveszélyes állapot következhet be. Gyermekekkel ne tartózkodjunk tűző napon sem, ha mégis így tennénk, akkor figyeljünk a bő folyadékbevitelre, a fejvédelemre, viseljünk kalapot és használjunk fényvédő krémeket is!

Bőrünk védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet a megyeszékhelyen tevékenykedő dr. Szabó András bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos is.

– Fontos, hogy legyünk tisztában bőrtípusunkkal, hiszen az öt fajtából az egyes és kettes bőrtípusba tartozó emberek a legveszélyeztetettebbek ezekben a meleg, napsütéses időkben – hangsúlyozta a szolnoki szakember.

Tehát a fehér bőrű, világos hajú-szemű emberek azok, akik szinte azonnal leégnek, ők általában az egyes-kettes bőrtípusba tartoznak. Nekik érdemes kerülni a napfényt, és figyelni az UV-indexet is, mely általában délelőtt tizenegy órától délután négyig a legmagasabb

– tette hozzá dr. Szabó András.

A bőrgyógyász azt is kiemelte, hogy ne hanyagoljuk el a fényvédőket, hiszen ezek biztosítják bőrünk védelmét a káros napsugarak ellen.

– Harminc, illetve ötven faktoros krémeket használjunk! A napfény erősen szárítja a bőrünket, így napozás előtt fontos testápolót és fényvédőt is használni, utána pedig napozás után krémeket alkalmazzunk, melyek megkötik a napozás során keletkező szabad gyököket, amik egyébként károsítanák a sejteket – tanácsolta a szolnoki szakértő.

Párakapukat állítottak fel

A rekkenő hőségre való tekintettel idén is párakapukat helyeztek ki a megyeszékhely több pontján – tájékoztatott a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. A társaság már szerdán megkezdte a párakapuk kihelyezését a Tisza parkban, a vasútállomásnál, a Hild téren és a Széchenyi városrészen.

Pályazár esetén vizet is osztanak majd az úton ragadt autósoknak

– Hőség idején nehezebben alszanak az emberek, emiatt másnap fáradékonyabbak, így tompulhatnak a reflexek, ezért adott esetben egy-egy közlekedési szituációt is nehezebben vagy később tudnak kezelni, amelyekből könnyen balesetek történhetnek – hangsúlyozta Pécsi Norbert.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője szerint fontos, hogy utazásunk során legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék és étel. – Arra is fel vagyunk készülve a gyorsforgalmi utakon, hogy hőségriadó esetén pályazár lesz, és akkor vizet osztunk majd az úton ragadtaknak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában