Elismerés

2022.06.17. 19:55

Miklósi szakember vehette át idén az Év Védőnője díjat

Akkor elégedett, ha boldog, egészséges gyermekeket lát felcseperedni, és ezért mindent meg is tesz. Nem véletlenül szavaztak gondozottjai a törökszentmiklósi Cseh Anikóra, aki június tizedikén vehette át az Év Védőnője díjat Budapesten, a Semmelweis Egyetemen.

Molnár-Révész Erika

Cseh Anikó a napokban vette át az Év védőnője díjat a budapesti ünnepségen. A törökszentmiklósi védőnő több mint háromszáz gyermeket lát el körzetében és azon kívül is Beküldött fotó

– Nagyon jólesett, hogy a gondozottjaim szavaztak rám, és úgy gondolták, megérdemlem ezt a díjat. Hálás vagyok nekik – reagált meghatottan a fiatal védőnő arra, hogy őt tartották érdemesnek a törökszentmiklósiak a Magyar Védőnők Egyesülete és az egyik babatermékeket gyártó cég rangos díjára.

Cseh Anikó mindig is gyermekekkel szeretett volna foglalkozni, így gimnáziumi évei alatt pedagógusnak készült.

– Egyik ismerősöm keltette fel a figyelmemet a védőnői szakma iránt, aki az egészségügyben dolgozott, hasonló szakterületen. Utánajártam, mit is jelent védőnőnek lenni, nagyon megtetszett. Ezért a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán elvégeztem a védőnő szakirányt 2012-ben. Mivel eleve törökszentmiklósi vagyok, nem volt kérdés, itthon szerettem volna dolgozni. A bölcsődében kezdtem, majd néhány hónap után, 2014 januárjától dolgozom a körzetemben védőnőként – mondta az idáig vezető útról.

Azóta pedig nincs megállás, egy saját körzetet visz, mintegy kétszázötven gondozottal, ráadásul olyat, melyben számos hátrányos helyzetű család él. Emellett egy fél körzetet helyettesítésben is ellát, kilencven-száz gondozottal.

– Nincs két egyforma napom, nagyon változatos ez a munka. Rengetegen keresnek minket. A koronavírus-járvány idején ezt a gondozottak elektronikusan, vagy telefonon keresztül tették meg. Nagyon nem szerettem, bár sokan még mindig így kommunikálnak velünk. Mindennap van csecsemő-, illetve várandós tanácsadásunk, ezzel telnek a délelőttjeink, délután pedig családlátogatásokkal folytatjuk. Emellett rengeteg a papírmunka, ezzel fejezzük be a munkánkat késő délután – sorolta a napi teendőket Anikó.

Mint elmondta, a családlátogatások során minden helyszínen más és más feladatokkal, találkozik.

– Az újszülött-látogatásokon, főleg ahol első baba született, és nincs a közelben rokon, mindig nagyon várnak bennünket az anyukák. Ilyenkor segítünk a gondozási feladatok helyes elsajátításában, az anyatejes táplálással kapcsolatban is nagyon sokat beszélgetünk, illetve kicsit később a hozzátáplálásról, vagy a mozgásfejlődésről. A hátrányos helyzetű családok esetében a munkanélküliségből fakadó problémákon igyekszünk enyhíteni, bekapcsolódunk a ruha- és adománygyűjtésekbe, illetve próbáljuk rávezetni a családokat az egészséges életmódra. Úgy véli, a védőnői szakma éppen ezért nagy felelősséggel jár, azonban egyben hálás feladat is, hiszen a védőnők hozzájárulnak egy egészséges nemzedék felneveléséhez. A fiatal szakember nem is tud mást elképzelni magának.

Ez számomra nem munka, hanem hivatás. Én így gondolok rá, és tényleg minden nap boldogan járok be dolgozni, hiszen nagyon változatos a munkakörünk, nincs két egyforma nap

– hangsúlyozta.

Boldogsággal tölti el a kicsik fejlődése

Cseh Anikó naponta átlagosan tíz-tizenöt szülőt és gyermeket fogad a különböző tanácsadásokon, melyet még délutáni családlátogatások is követnek.

– Ha már látom, hogy a gondozott gyermekek szépen, egészségesen fejlődnek, nekem már ez egy boldogság. Azt furcsa megélni, amikor újszülöttként látok egy gyermeket, aki néhány év múlva már státuszvizsgálatra, vagy a hatéves oltásra ballag be hozzánk, hogy már mennyi idő eltelt, mennyire megnőttek. Nagyon jó látni, ahogy ezek a pici babák idővel szépen felcseperednek – mesélte mosolyogva a fiatal védőnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában