Építkezés

2022.06.24. 11:25

Most bosszúsággal jár, de ősztől életeket menthet a fegyverneki körforgalom

Akár egy órát is kell várakozni a reggeli és délutáni csúcsban Fegyverneknél az épülő körforgalom miatt. Sokakat bosszant az állandó torlódás, ám a környéken élők úgy vélik, ennyi áldozatot megér a dolog, ha több mint húsz év után biztonságosabbá válhat a halálkereszteződésnek hívott csomópont.

Molnár-Révész Erika

Az épülő körforgalom egyik szakaszát térkövezik Fegyverneknél, a biztonságos csomópont őszre készülhet el. Képünkön Rékasi Szilárd rakja a szegélyköveket

Fotó: Mészáros János

Nem bosszankodom ezen, Budapesten még többet kell várni

– mondta egy Fegyverneknél várakozó autós, aki a város felől hajtott volna ki a 4-es főútra. Innen könnyebben haladnak az autók, ám a Szolnok felől érkezők akár egy órát is rostokolhatnak.

Nem örülök neki, hogy ennyit kell várni, a város felől érkezve negyedórát állok, a másik irányból viszont volt, hogy egy órát ültem a dugóban. De szerintem megéri, nagyon régóta vártuk már ezt a körforgalmat. A kereszteződés ugyanis rendkívül veszélyes

– beszélt a kialakult helyzetről az örményesi Ónodi László.

Sokan vélekednek így, hiszen a 4-es főút és Fegyvernek bekötőútjának kereszteződésében szinte egymást érték a balesetek, köztük a súlyos, akár halálesettel végződőek is.

Az önkormányzat éppen ezért évekig harcolt a probléma megoldásáért, önköltségen elkészíttette a terveket, melyeket aztán a kormány elfogadott, és határozatba foglalta támogatását a körforgalom megépítésére vonatkozóan. Az új körforgalom építése a szapárfalui városrész három-négy éve felújított szakaszától indul majd, és egészen a kunhegyesi leágazás környékéig tart a 4-es főúton. Fegyvernek irányába pedig, illetve Örményes felé is új burkolatot kap a meglévő útpálya egy szakasza. A munkálatok áprilisban kezdődtek, azóta az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága legutóbbi tájékoztatása szerint hétfőtől újabb forgalmirend-változás várható. A körforgalmi csomópont végleges kialakítása várhatóan október közepére fejeződik be. A beruházás hazai forrásból, a Kiemelt társadalmi igények program részeként több mint négyszázmillió forintból valósul meg.

A továbbiakban is jelentős torlódásokra kell számítaniuk a közlekedőknek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint hétfőn reggel hat órától újabb módosítás várható a forgalmi rendben, mivel a kivitelezés új szakaszba lép. A forgalmat az újonnan megépített körpálya egyes részeire terelik át.

– A munkálatok időtartama alatt a 4-es főút 128+510 kilométerszelvényétől a 128+938 kilométerszelvényéig és a csatlakozó 4204-es jelű önkormányzati úton, valamint a 3216-os úton továbbra is félpályás lezárás lesz érvényben. A váltakozó irányú forgalmat napközbeni munkavégzéskor időszakosan jelzőőrök, éjszakai időszakban jelzőlámpa irányítja majd. A 4-es főút kiemelt hálózati szerepkörére, valamint nemzetközi viszonylatban is meghatározó forgalmi terhelésére való tekintettel, lehetőségek szerint a kivitelezési munkálatok java részét a kivitelező társaság a tanításmentes időszakra ütemezte. A munkálatok ideje alatt a főúton nagymértékű torlódásokra kell számítani – tájékoztatott a közútkezelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában