Fejlesztés

2022.06.29. 06:55

Nagy figyelmet szentelnek a kisvizes élőhelyekre a Nagykunságban

Az úgynevezett kisvízterek természetvédelmi, öko­ló­giai szerepe felbecsülhetetlen. A folyószabályozások előtti tájkép maradékainak őrzésében, illetve nagyobb léptékben a klímaváltozás elleni küzdelemben is rendkívül fontos szerepet játszanak.

Köllő Judit

Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára Tiszafüreden beszélt a projekt megvalósításáról

Fotó: Pelsőczi Csaba

Ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – kihasználva lehetőségeit – egy átfogó élőhely-rehabilitációs tervet készített a legfontosabbnak tartott hortobágyi és nagykunsági kisvizes élőhelyek állapotának megőrzése és javítása érdekében. 

A megyénket is érintő projekt során 21 helyszínen 81 műtárgy felújítása, építése, átépítése vagy javítása valósult meg, továbbá több mint két kilométernyi földcsatorna iszaptalanítása, kotrása és közel öt és fél kilométernyi földmű építése, illetve helyreállítása történt meg. 

Kisebb vízvisszatartásokat kezdeményeztünk

– tudtuk meg Lövei-Kalmár Katalintól, a Hortobágyi Nemzeti Park kommunikációért felelős munkatársától. 

– Néhány helyszín esetén nagyobb volumenű műtárgyépítés, újjáépítés vagy felújítás történt. Egyidejűleg a vízjárta területeken való átjárás biztosítását értük el, hogy az ideiglenes nyomvonalakon okozta gyepfelszín-sérüléseket elkerülhessük, és a vízjárások medreiben a víz természetes mozgását akadályozó nyomvonalakat kiválthassuk. Így egy olyan élőhelyláncolatot sikerült alkotni a Hortobágy északi részeitől a Nagykunságig mintegy 40 kilométert átölelve, több mint ezerkétszáz hektáron, mely a vízháztartási viszonyaiban kedvezőbb feltételeket kínál a természeti értékek számára. 
Egyes műtárgyaknál csak átépítésre volt szükség, míg másoknál teljes újjáépítést kellett eszközölni a műszaki előtanulmányok, állapotfelméréseket követően. Több új helyszínen építettek műtárgyat, melyek az eddigieknél hatékonyabb vízkormányzást tesznek lehetővé – folytatta.

Lövei-Kalmár Katalin azt is hozzátette, hogy nagy kihívást jelentett az Öregtavak vízellátását biztosító tápcsatorna menti, haszonállatok által letaposott gyep helyreállítása, illetve az egyik nagy méretű műtárgy beépítése, mivel a csatorna funkcióját egy ideiglenes csatorna kialakításával kellett kiváltani a rekonstrukció és az építés idejére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában