Önkéntesség

2022.06.25. 11:25

Nyári tábor keretében szépítik Kisújszállás köztereit

Százhúsz gyerek és felnőtt szorgoskodik ezen a héten a Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület országosan is egyedülálló, harminchatodik városszépítő táborában. A részletekről Kása Attila egyesületi titkárral, táborvezetővel beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

Az egyik lelkes csapat tagjai a Morgó kerítését festették

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Összesen százhúszan vesznek részt a táborban, különböző napi létszámban, a legtöbben egyszerre kilencvenkilencen dolgoznak. A huszonnégy középiskolás mellett 48–48 általános iskolás és felnőtt jelentkezett a táborba, akik napi négy órát dolgoznak hétfőtől péntekig. Természetesen a létszámban benne van a délutáni felügyeletet biztosító három pedagógus is, akik a fürdőben vigyáznak a gyerekekre, hiszen hétfőn, kedden és szerdán délután pancsolhattunk a Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben, Kecze Mátyás ügyvezető engedélyével – magyarázta Kása Attila.

Megtudtuk: a tábor lebonyolítását az egyesületi forráson túl önkormányzati és magánszemélyektől érkező támogatások teszik lehetővé. A Városgazdálkodás Kft. a tábori kellékeket, festéket biztosítja, a Kunszöv Kft. hatvan pólót ajánlott fel, míg a Vigadóban Janó Lajos igazgató jóvoltából egy természetfilmet nézhetnek meg a résztvevők.

– Az egy hét alatt közel húsz helyszínen jelenünk meg. Kőkukákat, virágtartókat, kerítéseket festünk, de dolgozunk az Illéssy iskolában, a református kollégium Széchenyi és Vásár utcai épületében is. A kossuthosok a Kumániában festenek, ugyanakkor a városközpontban is végzünk hasonló munkákat a korlátokra, buszmegállókra fókuszálva. A Déli temetőben a pedagógusok, illetve Kisújszállás nagyjainak és hőseinek a sírjait tesszük rendbe, de a zsidó temetőben is ott vagyunk. De említhetném még akár a Piculás civil házat is, ahol egy tagtársunk adományaként 200–250 tő egynyári növényt ültetünk el az átmeszelt kőkukákba. A Süsü játszótéren, a Csukás-emlékfalnál is dolgoznak tagjaink, a határban lévő táblákat is átkenjük lenolajjal éppúgy, mint a kunkaput, a bárányos kút korlátját, a kopjafákat, a Morgó kerítését. A pénteki táborzáráson ismét elültetünk egy oszlopos kocsányos tölgyet a kapitányok fasoránál, majd a holokauszt kisújszállási áldozataira emlékezünk az emlékfalnál – sorolta Kása Attila a hétre tervezett programokat.

A bárányos kútnál az Ábri család apraja-nagyja dolgozott szorgalmasan ottjártunkkor.

– Két nap alatt végzünk itt, aztán a Süsü játszótéren dolgozunk – árulta el a nagyapa, Ábri Imre, aki 70 esztendős létére a tábor egyik rangidőse, míg hétéves Szabolcs unokája a legfiatalabb első táborozó városszépítő. A nagyobbak (Benedek, Kristóf, Martin) nem először vannak itt, szeretnek papájukkal szorgoskodni.

– Lazúrral kenjük át a kút faállványát, az oszlopokat, az ülőpadokat. Most jöttek a lányomék az unokákat megnézni, őket is befogtam, így a kút környékén Krisztáék gyomtalanították a járdát. Két hétre jöttek a „papatáborba” az unokáim Ménfőcsanakról és Dunaszegről, ebből egy hét meló a városvédő táborban. A fiúk nagyon élvezik, hogy segíthetnek, és kezük által is szépül Kisújszállás – mondta büszkén Ábri Imre, aki hozzátette: munka után a nagyi ebéddel várja otthon a kis csapatot, a jövő hét pedig már a strandolásé, kirándulásé lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában