Formaruha

2022.06.28. 11:25

Speciális védőruhák menthetik meg a lángokkal küzdő tűzoltók életét a Jászkunságban

Az élet számos területén viselnek formaruhát a dolgozók. A tűzoltók, rendőrök, mentők mellett például a buszvezetők is uniformisba bújnak a munkaidő elején. A különböző cégek, vállalatok és szervezetek milliókat költenek az öltözékekre, amelyek akár életet is menthetnek.

P. Pusztai Nóra

Felvételünk a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság őrmesterét, Csőke Pétert örökítette meg

Fotó: Nagy Balázs

Az egyenruha nemcsak a hétköznapi ruhát védi a szennyeződésektől, de egységes arculatot is biztosít munka közben, bizonyos szakmában viszont ennél fontosabb funkciókat is ellát. A mentőszolgálat és a tűzoltóság munkatársai feladatukat sem tudnák elvégezni megfelelő öltözék nélkül.

A hivatásos katasztrófavédelmi szervnél háromféle egyenruhát rendszeresítettek.

– A 10M egységes rendészeti gyakorlóruházatot képzések, gyakorlatok és egyéb foglalkozások alkalmával, a 12M egységes rendészeti szolgálati ruházatot irodai munkavégzés során, míg a társasági egyenruhát ünnepi alkalmak, elismerések átadásakor viseli az állomány. Ezeket az öltözeteket a Belügyminisztérium saját hatáskörben szerzi be – válaszolta megkeresésünkre Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók a káresemények felszámolása során bevetési védőruha viselésére kötelezettek, melyeket több gyártótól rendelnek.

– Ezek nemzetközi szabványok által előírt védőképességgel rendelkeznek, melyek meghatározzák, milyen magas hőmérsékletnek és fizikai erőhatásoknak, például ütéseknek, vágásoknak kell ellenállniuk. A védőruházat speciális anyagból készül, amely bizonyos fokig hő-, víz- és szélálló, illetve magas fokú a páraáteresztő képessége, így szélsőséges körülmények között is kényelmes viseletet biztosít. Ugyanilyen szabványok vonatkoznak a sisakokra, kesztyűkre és csizmákra is – részletezte.

A bevetési védőruhák nem használhatók arra, hogy közvetlenül a tűzben tartózkodjanak benne, erre a tűzbelépő ruha szolgál.

Ezenkívül a veszélyes anyagok környezetében történő munkavégzéshez a katasztrófavédelemnél vegyivédelemmel ellátott védőruházat áll rendelkezésre, mely megvédi viselőjét a mérgező, maró vagy egyéb anyagok káros hatásaitól.

– A bevetési védőruhákat akkor szükséges cserélni, ha megsérülnek vagy valamilyen más okból kifolyólag elveszítik a védőképességüket. A védőruhák cseréje, beszerzése és karbantartása a katasztrófavédelmi szerv esetében központilag történik. A szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokságon kilencvenöt tűzoltó teljesít szolgálatot, mellettük a parancsnok és a helyettese kötelezett vonulásra, így számukra is biztosított a védőruházat – emelte ki.

A Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, a társaság a most lezárult közbeszerzési eljárás keretében mintegy hatvankétezer ruhadarabot: férfi és női téli- és softshell kabátokat, zakót, nyakkendőt, farmernadrágot, blézert, blúzt, hosszú- és rövid ujjú inget szerezett be.

– Pulóver és mellény helyett softshell kabát, a kabátokon fényvisszaverő csík, 80–100 százalékos pamuttartalmú ing, blúz és farmernadrág, valamint az autóbusz-vezetők munkavégzését könnyítő szabású zakó szolgálja kollégáink kényelmét – tették hozzá.

A formaruhát az autóbusz-vezetők, forgalmi szolgálattevők, pénztárosok, vezénylők, forgalmi és utastájékoztató diszpécserek, ügyfélszolgálati és utazásszervezési munkatársak, azaz az utasokkal, ügyfelekkel közvetlen kapcsolatba kerülő kollégák

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében nagyjából négyszázan – viselhetik. – Elsőként azok a munkatársak kapnak az új kollekcióból, akik 2022 második félévében válnak jogosulttá a ruházati termékekre. Szerződéskötés, majd méretvétel után szállítóink személyre szabottan gyártják le az új stílusú, adott időszakra járó darabokat, amelyeket várhatóan 2022 negyedik negyedévétől folyamatosan vehetnek át érintettek – közölték.

Két hónapig tesztelték az öltözéket

A ruházati termékeket a munkavállalók és az érdekképviseletek bevonásával két hónapig tesztelték, és a javaslatok figyelembe vételével határozták meg az új kollekcióra vonatkozó elvárásokat a Volánbusz Zrt.-nél. Így lehetővé vált, hogy kialakításuk és alapanyaguk az érintettek számára a lehető legjobb közérzetet biztosítsa, javítva a munkavégzés körülményeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában