Galériával

2022.06.12. 06:55

Szenvedéllyel ápolják a hagyományokat a szolnoki Tisza Táncegyüttes tagjai

A zenéé és a táncé volt a főszerep szombaton az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. A szolnoki Tisza Táncegyüttes fennállásának hetvenötödik évfordulóját gálaműsorral ünnepelte. A jelenlegi aktív tagok mellett színpadra léptek a régi táncosok, utánpótlásegyüttesek, illetve díszvendégként a Magyar Állami Népi Együttes is, ami hetven éves jubileumukat ünnepelheti ebben az esztendőben.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

Hetvenöt év, huszonöt ország, több ezer fellépés. Az 1940-es évek derekán Kaposvári Gyula már ringatta a Tisza Táncegyüttes bölcsőjét. A világ másik felén is ismerik a Magyarország legöregebb, ám folyamatosan működő együttesét, mely Szolnok hírnevét öregbíti. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ színháztermét a zene és tánc magával ragadó egyvelege járta át, a két előadás alatt közel ezren voltak kíváncsiak a jubileumi gálaműsor különleges fellépőire.  

– „75 év Hagyomány és Szenvedély” – ez a mai nap mottója. Úgy gondoltuk ebben a két szóban minden benne van, ami a közösségünket jellemzi. A hagyományok feltétlen tisztelete, ápolása mindig része volt az életünknek.

A szenvedély pedig olyan megmagyarázhatatlan érzés, ami akkor önti el a testünket, amikor mi táncosok színpadra lépünk

– mondta köszöntőjében Horváth Róbert, a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület elnöke.

Az emlékévben szervezett programsorozatnak csak a csúcspontja a gála, az elmúlt hónapokban és a következőkben is azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb helyre eljuttassák a hírt: hetvenöt évesek lettek!

– Karácsonykor az adventi faluban flashmobbal kezdtünk, hasonló villámcsődületet szerveztünk a Helyi Termékek Vásárára, illetve a Plazmacenter elé is. Március 23-án fát ültettünk és emléktáblát állítottunk az együttes tiszteletére a Verseghy Gimnáziummal szemben. Ez azért is ikonikus hely, mert ebbe az intézménybe jártak többen az alapítók közül. Az időpontot Várhelyi Lajos „Kuka” születésnapjának tiszteletére választottuk, ő ugyanis rendkívül sokat tett a szolnoki néptánc mozgalomért. Majd májusban mécsesekkel emlékeztünk meg a jubileumról – sorolta.

Januárban miniturnéra indultak. Igyekeznek eljutni azokba a falvakba, városokba, amelyek kötődnek az együtteshez.

– Azokat a településeket keressük fel, ahol táncot tanultunk, anyagot gyűjtöttünk, vagy éppen oktatóink tanítottak. Az állomásokon fellépnek a helyi csoportok és a Tisza táncegyüttes is. Januárban indultunk útnak, novemberig nyolc helyszínre tervezünk eljutni, rengeteg embert érünk el, tisztelegve a múltunk előtt – emelte ki.

Mindemellett a táncosok közel fél éve készültek a nagyszabású szombati gálaműsorra. Arcukra már a színpadra lépés pillanatába mosoly ült. A felszabadult öröm a mozdulataikat is átjárta. Az aktuális tagság mellett felléptek régi táncosok illetve azok az együttesek, amely komoly részét képezik az utánpótlásuknak. De egy szám erejéig újra összeállt a Ki mit tud győztes Ötkölök csapata. A csoportok különböző – egyebek mellett jászkun, mezőföldi, szászcsávási, bonchidai – táncokkal készültek. Díszvendégként a hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes táncosai is színpadra léptek. A talpalávalót Szalonna és bandája, illetve a Bürkös zenekar húzta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában