Sereg

2022.06.17. 06:58

Szeptembertől kitárja kapuját a honvédkollégium Szolnokon

Katonai napirend szerint élnek majd a tanulók a kollégiumban, amelybe már hét iskolából jelentkeztek.

Mészáros Géza

Szeptembertől huszonnégy fiatal lesz honvéd kollégista a megyeszékhelyen

Fotó: Magyar Honvédség

Gazdasági, idegenforgalmi és hadászati szempontból is stratégiai helyszín Szolnok. A mindenkor itt települt alakulatok okán pedig számos elnevezése mellett a katonaváros titulussal is illetik. A megyeszékhely ősztől egy újabb központi intézkedés folytán megerősíti katonavárosi minősítését. Hogy ez mi(ke)t takar, arról Terenyi Krisztina őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (JNSZ megyei) 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetőjével beszélgettünk.

 Bizonyára egyre többen tudják már, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként működő Szolnoki Honvéd Kollégium idén szeptember 1-jén megnyitja kapuit a Széchenyi városrészben található MH Béketámogató, Kiképző Központ bázisán

– mondta elöljáróban az őrnagy.

– Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter idén januárban döntött arról, hogy Debrecen és Nyíregyháza után Szolnokon is honvédkollégiumot létesít a tárca. Huszonhárom esztendő után tér vissza a honvédkollégiumi rendszer a városba. A kollégiumban az induláskor huszonnégy hallgató felvételére van lehetőség, de ez a létszám minden évben egy-egy osztállyal bővül majd. Az intézménybe magyar állampolgárságú, kilencedik osztályos tanulók jelentkezhetnek, akik valamely szolnoki középfokú oktatási-szakképzési intézménybe nyertek felvételt – részletezte Terenyi Krisztina.

Katonai rutin szerint élnek a leendő növendékek
Forrás: Magyar Honvédség

A kollégisták számára nem kötelező a katonai pályaválasztás, továbbtanulásukról szabadon, saját maguk dönthetnek. Azonban nem titkolt célunk, hogy a katonai pálya és továbbtanulás iránt érdeklődők minél több információhoz és motivációhoz jussanak a honvédkollégiumi éveik alatt.

– A szolnoki honvédkollégium diákjai Béri Balogh Ádám honvédkadét ösztöndíjban részesülnek tanulmányaik során, melynek mértéke egy négy és feles tanulmányi átlageredménytől akár havonta ötvennyolcezer forint is lehet. Nem teljesíthetetlen kitétel azonban, hogy a tanulóknak vállalniuk kell, miszerint a honvédelmi alapismeretek közismereti tantárgyat négy éven keresztül tanulják, melyet érettségi tantárgyként is választhatnak – foglalta össze a feltételek sorát Terenyi Krisztina.

Majd ekként folytatta.

– Akik bekerülnek az intézménybe, katonai napirend szerint fognak élni: a tanulók éjszakai pihenőideje 22 órakor kezdődik, és másnap 6:30-ig tart. Az ébresztőt és a tisztálkodást követően a kollégisták „körletszemlén” vesznek részt, amely során a nevelőtanárok ellenőrzik a hálószobák rendjét. Az utolsó tanítási óra és a délutáni kollégiumi foglalkozások megkezdése között a diákoknak egyéni szabadidejük lesz.

A kollégiumi foglalkozások legfontosabb eleme a szilenciumi tanulás, illetve az egyéni és csoportos korrepetálás. A kollégisták heti több órában speciális honvédelmi tematikájú, gyakorlatias jellegű foglalkozásokon is részt vesznek.

A tanulók bepillanthatnak a katonák mindennapi életébe, megtapasztalhatják, hogy milyen formaruhát viselni, melyet az intézmény biztosít számukra. Megismerhetik, milyen csapatban élni és dolgozni.

Honvédelmi foglalkozásokon, kirándulásokon, sportversenyeken vehetnek részt, valamint speciális tanári korrepetálásokra is lehetőségük van. A felújított kétágyas szobákban való elhelyezés térítésmentes, a kadétok rendelkezésére áll a kulturált vizesblokk, teakonyha, mosókonyha, közösségi szoba, ahol hasznosan tölthetik el szabadidejüket.

Fontosnak tartjuk a mindennapi mozgás biztosítását, ezáltal az intézményben egyéni és csoportos sport gyakorlására is lesz lehetőség. Már most hét szolnoki középiskolából és gimnáziumból vannak jelentkezőink, akik már biztosan megkezdhetik a kollégiumban a következő tanévet, ám akiket érdekel a rendszer, azok június 20-áig jelentkezhetnek még – számolt be az újonnan induló honvédkollégium életéről az irodavezető.

A jelentkezési lap letölthető a www.kratochvil.hu weboldalról, melyet a [email protected] e-mail-címre kell megküldeni. Bővebb információ a +36-70/944–0933 telefonszámon Mádi Lajos alezredes, intézményvezetőtől kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában