Légi baleset

2022.06.30. 11:28

A pilóta ellen emelt vádat az ügyészség a Törökszentmiklósnál lezuhant repülőgép ügyében

A közlekedési büntetőügyekért felelős Szolnoki Járási Ügyészség légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat egy szolnoki férfi ellen, aki 2021 tavaszán, a Törökszentmiklós külterületén működő repülőtérről erős széllökések ellenére felszállt motoros vitorlázó repülőgépével, majd egy rosszul megválasztott manőver következtében a géppel a földbe csapódott.

szoljon.hu

Tavaly májusban zuhant le a kétszemélyes kisrepülő a Törökszentmiklóshoz tartozó Surjánynál

Fotó: Mészáros János

A vádirat szerint az 51 éves férfi 2021. május 8-án délután, a Törökszentmiklós Surjány településrészén található repülőtérről erős széllökések közepette, azok ellenére hajtott végre felszállást motoros vitorlázó repülőgépével. A vádlott és a gép jobb oldali ülésében helyet foglaló, 58 éves férfi utasa már 50-100 méter föld feletti magasságban járt, amikor a szélirány gyors változása miatt jelentősen lecsökkent a vitorlázó repülőgép sebessége.

A vádlott a hirtelen megnőtt hátszélben jobb fordulóba kormányozta a repülőgépet, ami a rosszul megválasztott manőver következtében nem volt képes felgyorsulni, ezért rohamos magasságvesztést követően a talajba csapódott.

A baleset folytán a vádlott és utasa is súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A tényleges felépülés időtartama mindkettőjük esetében 80 és 100 nap közé tehető.

Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására és légi járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

Az ügyben, várhatóan tárgyalás mellőzésével, a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában