Döntött a testület

2022.06.03. 11:25

Városi ösztöndíjprogrammal csábítanának orvost Abonyba

Számtalan napirendi pontot tárgyalt a napokban az abonyi képviselő-testület. Az eseményen a település egészségügyi, gyermekvédelmi és gyermekjóléti kérdéseiben egyaránt fontos döntések születettek. Mindemellett jóváhagyták a Humán Szolgáltató Központ vezetőjének kinevezését is.

Hartai Gergely

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az ülés első felében a képviselők tájékoztatót hallhattak a tavalyi esztendő gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról és a helyi bölcsődék szakmai programjának végrehajtásáról.

Pető Zsolt polgármester felszólalásában jelezte, Abonyban 3246 18 év alatti gyermek él. A fiatalok számára az elmúlt időszakban az önkormányzat különféle pénzbeni, természetbeni és szociális ellátásokat nyújtott.

Gyermeknevelési támogatás címén 495 ezer forintot folyósítottunk a múlt évben, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetében két időszakban biztosítottunk pénzügyi támogatást. Összesen 5 millió 980 ezer forintot fizetett ki a polgármesteri hivatal 269 család részére, 552 gyermek számára

– vázolta a számokat a polgármester.

A gyermekétkeztetésről is gondoskodnak

A városvezető hangsúlyozta, az önkormányzat továbbra is biztosítja a Bursa Hungarica-ösztöndíjat, ehhez tavaly 3 millió forint költségvetési forrást rendeltek, és ötven abonyi gyermek részesült a támogatásban.

A szociális szolgáltatások kapcsán elhangzott: az önkormányzat biztosítja a gyermekétkeztetést, illetve a szünidei étkeztetést. Ez utóbbi szolgáltatás keretein belül tavasszal 47, nyári étkeztetésben 85, ősszel 81, míg a téli szünet idején 82 gyermek számára garantálták az élelmezést.

Megtudtuk, a városban jelenleg 209 hátrányos helyzetű gyermek él, közülük tíz halmozottan hátrányos helyzetű.

Az abonyi Humán Szolgáltató Központ nemrég megválasztott vezetője, Balogh-Kökény Krisztina Pető Zsolt polgármesterrel egy korábbi adományozáson Fotó: Hartai Gergely

Jól működik az észlelő jelzőrendszer a településen

Abony gyermekvédelmi intézkedéseinek alakulásáról ezután Balog-Kökény Krisztina, a Humán Szolgáltató Központ vezetője adott számot. Elmondta, szakmai tevékenységük jelentős részét a segítő beszélgetések, ügyintézések segítése, valamint a pszichológiai és jogi szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatása teszi ki.

Kibővültünk továbbá mediációval és családterápiával is. Ezeket a Család- és Gyermekjóléti Központ biztosítja Abony számára. Fontos kiemelni, hogy az úgynevezett észlelő jelzőrendszer jól működik a településen. Azt tapasztaljuk, hogy a járvány miatt megnőtt a családon belüli konfliktusok és a válások száma. A home office révén ugyanis az emberek kisebb térbe szűkültek, ez a jelenség pedig több feszültséget generált. Arra számítunk, hogy ennek hosszú távon lesznek következményei a gyerekekre nézve

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Közvetlen segítséget szeretnének nyújtani

Balog-Kökény Krisztina rámutatott: mivel a városban is megjelent az iskolai, online zaklatás, ezért a megelőzésnek különösen nagy jelentősége van. Ebből kiindulva, a következő tanévben a gyermekjóléti szolgálat visszaállítja a fogadóórák rendszerét. A cél az, hogy pedagógusok, szülők és gyermekek egyaránt közvetlen segítséget kapjanak.

Nagy felelősség hárul a gyámokra

A felszólalást követően Korbély Csabáné, a Városunk Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselője kapott szót, aki jelezte, meglehetősen nagy számú fiatalkorú él a városban.

Komoly gond, hogy nem nagyon érdeklődnek a gyermekek után a gyámok. Majdnem minden beszámolóban jelen volt, hogy a nevelőszülőknél lévő gyermekek gyámja nem látogatja a gyermeket, ezáltal a nevelőszülő nem tudja elmondani a problémákat. A gyámoknak nagy felelőssége van ebben a rendszerben. Fontos, hogy erre felhívjuk a figyelmet

– emlékeztetett a képviselő.

Balog-Kökény Krisztina intézményvezetői státuszáról is szavazott a képviselő-testület. A jelölt bemutatkozását követő voksoláson a települési képviselők jóváhagyták a kinevezést.

A tavalyi zárszámadást is elfogadta a testület

A képviselő-testület legutóbbi ülésén a város zárszámadását is elfogadták a „küldöttek”. Elhangzott, működési kiadások tekintetében a két legnagyobb tétel a személyi és a dologi kiadások voltak a múlt évben. Ezek az összkiadások 41 százalékát jelentik. Az ellátottak pénzbeli juttatásaira tavaly 8 millió 868 ezer forintot fordított az önkormányzat. Emellett 2021-ben mintegy 227 millió forintot költött fejlesztésekre a város. Ezen belül is 55 millió forint jutott beruházásokra, 171 millió pedig felújításokra.

Havi kétszázezer forintos támogatást biztosítanának

Kiemelt téma volt az ülésen a Medikus Ösztöndíj Program kidolgozásával kapcsolatos döntések meghozatala is. A program elsődleges célja, hogy elősegítse a háziorvosi és a házi gyermekorvosi utánpótlás biztosítását Abonyban. – Négy körzetben három háziorvosunk van, egy körzetet folyamatos helyettesítéssel látnak el. Az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy a praxisra nem érkezett jelentkező annak ellenére sem, hogy megkerestük a szolnoki és a ceglédi kórházat is – beszélt leendő programjuk hátteréről Pető Zsolt. Mint megtudtuk, a humánpolitikai bizottság javaslata szerint az ösztöndíj havi 200 ezer forint támogatást jelentene, illetve a végzett rezidensek részére praxisjogot biztosítana az önkormányzat. Az új ösztöndíjról szóló határozati javaslatot végül elfogadták a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában