Fejlesztés

2022.06.10. 09:32

Végre jó minőségű víz folyhat a csapból Tiszagyendán

Új kutat fúrtak, és egy arzénmentesítő eszközt is beszereztek a támogatásból.

Köllő Judit

Tóth József, az vízerőműtelep vezetője mutatta meg az arzénmentesítő berendezést Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Hosszú idő után végre megoldódni látszik az ivóvízminőségi kérdés a településen. A vas-oxidtól elszíneződött, arzénes víz gyakorlatilag alkalmatlan volt emberi fogyasztásra. A probléma orvoslását egy, a vízműtelepen fúrt új ivóvízkút és egy arzénmentesítő eszköz beszerzése jelentheti, amit harmincötmillió forintos kormányzati támogatásból valósíthattak meg.

– Sárgás-barnás színű volt az ivóvizünk, ami már ránézésre sem tűnt egészségesnek – szögezte le Pisók István polgármester. 

– Az új kút 310–330 méteres mélységig megy le a föld alá, ami a víztisztító technológiával együtt reményt ad arra, hogy ismét használható legyen. A vízerőműtelepen egy hete még tesztüzemben lévő arzénmentesítő nagy szerepet játszik ebben a projektben. 

A kapott huszonhat fokos vizet egy tizenhárom fokossal keverjük, így állítva elő egy megfelelő hőmérsékletű ivóvizet, melyből az arzénmentesítő gépek segítségével kiszűrjük a káros anyagokat. Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy eltűnt a vízből a sárgás-barnás szín, mely egyértelműen azt bizonyítja, hogy jól működik a gépezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában